Czy chodziło ci o:
Popularne frazy
L-KARNITYNA
Karnityna. Jest witaminopodobnym, organicznym związkiem chemicznym powstającym w wątrobie, nerkach i mózgu. Syntetyzowany jest z lizyny i metioniny (aminokwasów). W dużych ilościach występuje w mięśniach. Naturalnie występującą formą jest biologicznie czynna L-karnityna. Jest dostarczana z pokarmem oraz syntetyzowana w organizmie. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynosi ok. 15 mg i przy zrównoważonej diecie jest w pełni zaspokajane przez dostarczane jedzenie. Głównymi źródłami są mięso (przede wszystkim baranina, wołowina, wieprzowina i ryby, mniej – mięso drobiowe) i wyroby mleczne. Pełni rolę transportową kwasów tłuszczowych przenoszonych do mitochondriów gdzie w skutek przemian powstaje energia potrzebna do funkcjonowania komórek całego organizmu. Niedobór karnityny może osłabiać lub prowadzić do zaniku mięśni szkieletowych oraz prowadzić do niewydolności mięśnia sercowego. Leczniczo stosowana jest przy niewydolności krążenia, chorobach wieńcowych, miażdżycy, uszkodzeniach mięśni. Pomocniczo podawana jest przy leczeniu otyłości, zaburzeniach lipidowych, chorobie Alzheimera, AIDS oraz jako dodatek w diecie wegetariańskiej i ludzi ciężko pracujących fizycznie lub intensywnie trenujących.