Czy chodziło ci o:
Popularne frazy
CHOLERA
Choroba zakaźna przewodu pokarmowego, ostra i zaraźliwa, wywołana szczepami przecinkowca cholery (Vibrio cholerae). Zakażenie następuje poprzez spożycie skażonej Gram-ujemną bakterią żywności lub wody, która może być zanieczyszczona wyłącznie przez ludzi chorych lub nosicieli. Początkowo objawy ograniczają się do biegunki (charakterystyczny kał – wygląd wody po płukaniu ryżu) i wymiotów. Nieleczona doprowadza do zaostrzenia objawów a nawet śmierci ok. 50% chorych. Chorobotwórcza bakteria uwalnia enterotoksyny, które powodują stały wypływ wody z komórek nabłonka jelit. Widoczne są zmiany jak zmarszczenie skóry, zmiana głosu, zapadnięcie oczu i wyostrzenie rysów twarzy. W skrajnych przypadkach dochodzi do śpiączki. Stosowane leczenie ma charakter objawowy (uzupełnienie utraconych płynów i elektrolitów). Dodatkowo podawane są antybiotyki, głownie z grupy tetracyklin. Zapobieganie występowaniu cholery polega na ochronie i oczyszczaniu wody pitnej, izolacji chorych i nosicieli, dbałości o higienę (mycie rąk, owoców morza) oraz szczepieniom.