Czy chodziło ci o:
Popularne frazy
CUKRZYCA
Choroba metaboliczna charakteryzująca się podwyższonym poziomem cukru we krwi (hiperglikemia). Najczęściej występujące to typ 1 i typ 2. Typ pierwszy cukrzycy (tzw. cukrzyca autoimmunologiczna) charakteryzuje się zbyt małym wydzielaniem insuliny, gdzie wrażliwość tkanek na hormon jest zachowana na prawidłowym poziomie. Najbardziej rozpowszechniona jednak jest cukrzyca typu drugiego. Polega ona na zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę. W związku z tym trzustka produkuje coraz więcej insuliny i gdy dochodzi do przekroczenia jej zdolności wydzielniczych następuje upośledzenie jej pracy a później zaprzestania wydzielania. Obydwa typy choroby są dziedziczne, jednak czynniki środowiskowe mają również wpływ na rozwój cukrzycy. Podstawowym, łatwo mierzalnym objawem jest podwyższony poziom glukozy we krwi. Prawidłowy poziom cukru – glikemia, (mierzony na czczo) wynosi 60-99 mg/dl (3,4-5,5 mmol/l). Zbyt niski poziom określa się jako hipoglikemię, natomiast poziomy podwyższone to stan przedcukrzycowy (5,6-6,9 mmol/l), a dalej – cukrzycowy (powyżej 7 mmol/l). Nie leczona cukrzyca może prowadzić do wielu groźnych powikłań. Leczenie choroby polega na podawaniu doustnych środków, insuliny oraz prowadzeniu właściwego trybu życia (odpowiedni wysiłek fizyczny, dieta oraz samokontrola).