Termin funkcjonujący w dietetyce odbiegający od prawdziwego znaczenia tej jednostki, która obecnie jest pozaukładową jednostką energii....
zobacz szczegóły
Dziedzina nauk medycznych obejmująca wady i schorzenia układu sercowo-naczyniowego oraz ich diagnozowanie i leczenie.
zobacz szczegóły
Jest odruchową reakcją spowodowaną nagłymi skurczami ścian klatki piersiowej, a zwłaszcza mięśni wydechowych oraz oskrzeli. Towarzyszy im nagłe...
zobacz szczegóły
Należący do grupy chinonów – ubichinon jest organicznym związkiem chemicznym występującym w mitochondriach komórek roślin i...
zobacz szczegóły
Jest najważniejszym białkiem występującym w tkance łącznej. Jako główne białko ścięgien charakteryzuje się dużą rozciągliwością. Dzięki tej...
zobacz szczegóły
Choroba hemolityczna noworodka (z łac. morbus haemolyticus neonatorum ), która powodowana jest reakcją immunologiczną między...
zobacz szczegóły
Nauka pozostająca na styku dziedziny medycyny – okulistyki i dziedziny fizyki – optyki. Zajmuje się stosowaniem narzędzi korygujących...
zobacz szczegóły
Z medycznego punktu widzenia jest działem dermatologii, który zajmuje się leczeniem i pielęgnacją skóry oraz włosów i...
zobacz szczegóły
Czyli kwas β-metyloguanidynowy, jest organicznym związkiem chemicznym tworzonym z glicyny w procesie przemiany materii. Występuje przede...
zobacz szczegóły
Witamina B 9 , folacyna, witamina M. Utożsamiana z liczną grupą związków występujących w pożywieniu w formie folianów. Ma zasadniczą...
zobacz szczegóły