dawkowanie.pl

Strona główna 16 lipca 2018 , imieniny : Marii i Benedykta

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Zadbaj o zdrowie swojego dziecka - sięgnij po tran!

data dodania: 16.01.2012

Zapewne wielu z nas pamięta z dzieciństwa nieprzyjemny smak płynnego tranu, którym poiły nas nasze mamy i babcie z nadzieją, że nasza odporność się wzmocni, a my unikniemy grypy i przeziębienia. Jak się okazuje, starania babci były słuszne, gdyż najnowsze badania dostarczają kolejnych dowodów na to, że tran był, jest i będzie nieocenionym źródłem zdrowia dziecka

tran

Tran jest to ciekły tłuszcz o charakterystycznym „rybim” smaku i zapachu. Pozyskujemy go z wieloryba, chrząstki rekina bądź ze świeżej wątroby dorsza.

Już w latach 60 i 70 podawany był on dzieciom w przedszkolach w ramach profilaktyki zdrowotnej. Sądzono, że duża ilość zawartych w tranie witamin A, D i E odpowiada za jego korzystne właściwości zdrowotne. Wykazano bowiem, iż witamina A jest istotna dla odporności i prawidłowego widzenia. Witamina D wspomaga prawidłowy wzrost kości i zębów, wzmacnia również odporność, natomiast witamina E jest ważnym przeciwutleniaczem. Niestety, w momencie opracowania syntetycznych witamin A, D i E w tabletkach o neutralnym smaku, tran szybko utracił swoje znaczenie i przestał być stosowany w profilaktyce chorób dziecięcych.

Po latach odkryto, że oprócz dużej zawartości witamin, tran jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3. Są to naturalne, nienasycone tłuszcze niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Sprzyjają odpowiedniej pracy mózgu, układu nerwowego i oczu. Obniżają stężenie „złego” cholesterolu we krwi, wchodzą w skład błon komórkowych naczyń krwionośnych i pozytywnie wpływają na serce. Poprawiają pamięć, koncentrację oraz zdolność szybkiego uczenia się i logicznego rozumowania. Dodatkowo podnoszą naturalną odporność organizmu, hamują proces zapalny i reakcje alergiczne.

Organizm sam nie potrafi jednak wytwarzać kwasów Omega-3, dlatego ważne jest, aby dostarczać je z pożywieniem (tłuste ryby morskie) lub w suplementach takich jak tran.

Obecnie tran wraca do łask nie tylko ze względu na jego potwierdzone właściwości prozdrowotne, ale i na walory smakowe. Jego przykry smak i zapach zostały zupełnie wyeliminowane dzięki zamknięciu płynnej formy w kapsułki, bądź przez dodatki smakowe: miętowe i owocowe. Podanie dziecku takiego specyfiku jest proste i przyjemne, a korzyści zdrowotne płynące z regularnego stosowania są ogromne.

Dbajmy o zdrowie naszych pociech - sięgnijmy po tran!

Autor: Aleksandra Rak

Źródła: Wikipedia



Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie