Najbardziej stężony etanol występuje pod postacią 95,6% roztworu, zwanego spirytusem. Jest on częściej stosowany w przemyśle niż jako środek spożywczy. Do celów spożywczych etanol uzyskiwany jest w procesie fermentacji alkoholowej, polegającym na rozkładzie węglowodanów przez enzymy wytwarzane przez drożdże. Obok etanolu powstaje jeszcze dwutlenek węgla. Jako surowców najczęściej stosuje się pszenicę, ziemniaki, buraki cukrowe i jęczmień.
Do najmocniejszych trunków należy wódka, która jest 40% roztworem alkoholu etylowego. Innymi słowy jest to etanol zmieszany z wodą w stosunku 2:3. Na liście alkoholi wysokoprocentowych znajdują się także: whisky, rum, tequila, nalewki, likiery, gin, koniak czy śliwowica.
Do napojów o niższej zawartości etanolu należą wina, miody pitne oraz piwa. Wina to trunki powstałe na skutek fermentacji winogron. Wyróżniamy wina czerwone, białe, różowe, musujące i wzmacniane. Z kolei miody pitne powstają w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Na sklepowych półkach znajdziemy miody takie jak:
Półtoraki - brzeczka powstaje z jednej objętości miodu, rozcieńczonej połową objętości wody
Dwójniaki - brzeczka powstaje z jednej objętości miodu, rozcieńczonej jedną objętością wody
Trójniaki - brzeczka powstaje z jednej objętości miodu, rozcieńczonej dwiema objętościami wody
Czwórniaki - brzeczka powstaje z jednej objętości miodu rozcieńczonej trzema objętościami wody
Piwo jest najbardziej popularnym napojem na świecie, zaraz po wodzie i herbacie. Powstaje w procesie fermentacji wody, chmielu i słodu. Stosuje się w nim specjalne szczepy grzybów zwane drożdżami piwowarskimi. Dzieli się je na szczepy fermentacji dolnej (Saccharomyces carlsbergensis) i górnej (Saccharomyces cerevisiae). W związku z tym, że piwo jest produktem zbożowym, powinny go unikać osoby będące na diecie bezglutenowej. Należy także pamiętać, że piwo jest także produktem wysokokalorycznym. Pół litra zawiera około 250 kcal. I nie dotyczy to tylko piwa. Alkohol etylowy generalnie jest bardzo kaloryczny. 1 gram czystego etanolu dostarcza nam aż 7 kcal (to więcej niż węglowodany!). Oznacza to, że 50 ml kieliszek wódki to 140 kcal.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto