dawkowanie.pl

Strona główna 19 października 2018 , imieniny : Piotra i Ziemowita

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Wszystkie odsłony alkoholu

data dodania: 13.02.2013

Niniejszy artykuł należy zacząć od wyjaśnienia, czym jest spożywany przez wielu z nas alkohol. Jest to chemiczny związek organiczny, zwany alkoholem etylowym lub etanolem, w postaci bezbarwnej cieczy o charakterystycznym zapachu i ostrym smaku. Doskonale miesza się z wodą, stąd trunki o różnej jego zawartości.

Wszystkie odsłony alkoholuNajbardziej stężony etanol występuje pod postacią 95,6% roztworu, zwanego spirytusem. Jest on częściej stosowany w przemyśle niż jako środek spożywczy. Do celów spożywczych etanol uzyskiwany jest w procesie fermentacji alkoholowej, polegającym na rozkładzie węglowodanów przez enzymy wytwarzane przez drożdże. Obok etanolu powstaje jeszcze dwutlenek węgla. Jako surowców najczęściej stosuje się pszenicę, ziemniaki, buraki cukrowe i jęczmień.

Do najmocniejszych trunków należy wódka, która jest 40% roztworem alkoholu etylowego. Innymi słowy jest to etanol zmieszany z wodą w stosunku 2:3. Na liście alkoholi wysokoprocentowych znajdują się także: whisky, rum, tequila, nalewki, likiery, gin, koniak czy śliwowica.

Do napojów o niższej zawartości etanolu należą wina, miody pitne oraz piwa. Wina to trunki powstałe na skutek fermentacji winogron. Wyróżniamy wina czerwone, białe, różowe, musujące i wzmacniane. Z kolei miody pitne powstają w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Na sklepowych półkach znajdziemy miody takie jak:

  • Półtoraki - brzeczka powstaje z jednej objętości miodu, rozcieńczonej połową objętości wody

  • Dwójniaki - brzeczka powstaje z jednej objętości miodu, rozcieńczonej jedną objętością wody

  • Trójniaki - brzeczka powstaje z jednej objętości miodu, rozcieńczonej dwiema objętościami wody

  • Czwórniaki - brzeczka powstaje z jednej objętości miodu rozcieńczonej trzema objętościami wody

Piwo jest najbardziej popularnym napojem na świecie, zaraz po wodzie i herbacie. Powstaje w procesie fermentacji wody, chmielu i słodu. Stosuje się w nim specjalne szczepy grzybów zwane drożdżami piwowarskimi. Dzieli się je na szczepy fermentacji dolnej (Saccharomyces carlsbergensis) i górnej (Saccharomyces cerevisiae). W związku z tym, że piwo jest produktem zbożowym, powinny go unikać osoby będące na diecie bezglutenowej. Należy także pamiętać, że piwo jest także produktem wysokokalorycznym. Pół litra zawiera około 250 kcal. I nie dotyczy to tylko piwa. Alkohol etylowy generalnie jest bardzo kaloryczny. 1 gram czystego etanolu dostarcza nam aż 7 kcal (to więcej niż węglowodany!). Oznacza to, że 50 ml kieliszek wódki to 140 kcal.

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie