Właściwa podaż wody w diecie jest niezbędna do utrzymania homeostazy (równowagi) w organizmie kobiety oraz prawidłowego rozwoju płodu. Służy ona także do produkcji płynu owodniowego.
W chwili, kiedy kobieta przyjmuje zbyt małą ilość płynów, organizm aby skompensować sobie niedobór wody zmniejsza napływ krwi do tkanek płodu oraz ogranicza ilość wydalanego moczu. Może to prowadzić w konsekwencji do małowodzia, a co za tym idzie – do deformacji płodu.
Odpowiednia ilość wypijanej wody może pomóc w walce z dolegliwościami takimi jak:
Ważne jest, aby płyny przyjmować powoli i w małych porcjach, aby ich niedobór był uzupełniany stopniowo. Kiedy temperatura otoczenia jest wyższa, automatycznie ilość spożywanej wody powinna być większa. Optymalna jej temperatura powinna wynosić około 15ºC.
Najbardziej polecaną ciężarnym wodą jest woda źródlana. Jest ona wolna od zanieczyszczeń, w przeciwieństwie do wody z kranu. Idealna woda powinna być niskozmineralizowana, bogata w jony magnezu i wapnia oraz charakteryzować się niską zawartością sodu. Wody wysokozmineralizowane powinny być spożywane ostrożnie, w małych dawkach.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto