Przede wszystkim witamina K bierze udział w mineralizacji i ogólnej regulacji metabolizmu tkanki kostnej. Zabezpiecza tkanki miękkie przed zwapnieniem oraz ułatwia wzrost kośćca. Jest niezbędna w procesie syntezy białek znajdujących się w kościach. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwnowotworowe.
W jakich produktach należy jej szukać? Przedstawiamy listę rekomendowanych pokarmów:
szpinak
sałata
brukselka
zielona herbata
kapusta
kalafior
wątroba wołowa
Wchłanialność witaminy K ze spożytych przez nas warzyw waha się w przedziale 30-70%. Ponadto witamina ta jest odporna na ogrzewanie i dłuższe przechowywanie produktów spożywczych.
Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego polecamy dodatek oliwy z oliwek do przygotowanej porcji warzyw, aby zapobiec niedoborom. Niedobory zdarzają się jednak niezwykle rzadko. Osobami w grupie ryzyka są noworodki, osoby starsze, alkoholicy oraz niemowlęta karmione jedynie piersią. Skutkami niedoboru są zaburzenia wydzielania żółci, a w związku z tym i zaburzenia wchłaniania tłuszczów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, marskość wątroby, celiakia oraz nowotwory.
Człowiek pokrywa swoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę K w około 50% z diety, natomiast resztę czerpie z syntezy bakteryjnej, która ma miejsce w jelitach. Hiperwitaminoza nie jest szkodliwa. Dzienna zalecana dawka jest znacznie niższa niż dawka jaką dostarczamy do organizmu w postaci pożywienia.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto