My ludzie, tak jak małpy i świnki morskie, nie jesteśmy w stanie sami sobie go zsyntezować. Inne zwierzęta nie mają z tym problemu. Dlatego koniecznie musimy go dostarczać do organizmu wraz z dietą. W jakich produktach najlepiej szukać witaminy C? Przedstawiamy listę najbardziej bogatych źródeł kwasu askorbinowego:
owoce dzikiej róży
czarne porzeczki
truskawki
owoce cytrusowe
kapusta
natka pietruszki
brokuły
papryka
Niestety, witamina C jest bardzo wrażliwa na obróbkę cieplną, dlatego owoce i warzywa będące jej źródłem najlepiej spożywać w formie surowej. Ponadto strata witaminy C następuje także pod wpływem działania światła, suszenia i dłuższego przechowywania.
Dzienne zapotrzebowanie wynosi 30 – 100 mg/dobę. Niedobór może spowodować wzrost ciśnienia krwi, szkorbut (brak dojrzewania kolagenu w ścianach naczyń krwionośnych, objawami są krwawe wylewy, nadmierne rogowacenie naskórka i anemia), zmniejszoną odporność na infekcje czy bóle mięśniowo – stawowe. Szczególnie narażone są na niego osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące, cukrzycy, cierpiący na nowotwory czy zaburzenia jelitowe. Nadmiar także jest szkodliwy. Może on powodować biegunki, sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych oraz zmieniać działanie niektórych leków na toksyczne.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto