Do najważniejszych funkcji witaminy E należą także:
działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe
zmniejszanie ryzyka powstawania nowotworów
spełnianie roli naturalnego przeciwutleniacza
stabilizacja błon komórkowych.
W jakich produktach można ją znaleźć? Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej największe bogactwo prezentują tłuszcze roślinne, dlatego warto sięgnąć po olej słonecznikowy, sojowy czy rzepakowy. Występuje także w produktach zbożowych, zwłaszcza tych pozyskanych z ziaren pszenicy.
Jednak nie zawsze zawartość witaminy E w danym produkcie spożywczym jest taka sama. Istnieje wiele czynników, które mogą przyczyniać się do jej utraty. Przede wszystkim jest ona wrażliwa na promieniowanie UV, tlen i ogrzewanie. Dlatego żywność najlepiej trzymać w miejscu ciemnym, na przykład w szafce i ograniczyć jej obróbkę termiczną.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę E zależy od wieku, stylu życia oraz schorzeń, z jakimi się zmagamy. Oto lista osób, które powinny zwiększyć jej podaż w diecie:
osoby starsze
matki karmiące
kobiety w ciąży
sportowcy
chorzy na Alzheimera
cukrzycy
palacze papierosów
osoby z upośledzonym mechanizmem wchłaniania.
W przypadku, kiedy ilość witaminy E dostarczanej do organizmu jest niewystarczająca, mamy do czynienia z tak zwaną hipowitaminozą, czyli inaczej mówiąc z jej niedoborem. Objawami są bezsenność, nerwowość, zwiększenie podatności na infekcje czy zwiększenie powikłań cukrzycy. Natomiast nadmiar witaminy E, czyli tak zwana hiperwitaminoza, nie jest szkodliwy. Ludzki organizm bardzo dobrze ją toleruje. Jedynymi efektami ubocznymi mogą być: bóle głowy, osłabienie, zmęczenie, senność, podwójne widzenie czy też zaburzenia jelitowe.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto