Owoce żurawiny zawierają witaminy C oraz B, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź, żelazo i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. Te ostatnie nadają charakterystyczny cierpko-słodki smak, przez który niemożliwe jest spożycie tych owoców na surowo. Żurawina zawiera również znaczne ilości kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu, dzięki któremu zachowuje świeżość na długo, również w przetworach, takich jak soki i konfitury.
Owoce żurawiny poza walorami smakowymi mają także niezaprzeczalne właściwości lecznicze, wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Badania wskazują na przydatność wyciągów z żurawiny w leczeniu lub zapobieganiu takich schorzeń jak:
- infekcje dróg moczowych oraz zapalenie pęcherza moczowego – osoby cierpiące na nawrotowe zakażenia pęcherza moczowego powinny zaprzyjaźnić się z sokiem z żurawin. Przez lata lekarze sądzili, że działa on zakwaszająco na mocz, a co za tym idzie przeciwbakteryjnie. Tymczasem badania naukowe wskazują, że żurawina dzięki zawartości proantocyjanów, tanin i bioflawonoidów ogranicza przyleganie szkodliwych drobnoustrojów do nabłonka dróg moczowych, umożliwiając ich wydalanie z moczem. Bakterie E. Coli normalnie znajdują się w jelitach i okolicach odbytu, mogą zawędrować jednak do pęcherza, gdzie za pomocą włosowatych wypustek przyczepiają się do błony śluzowej, przez co wywołują zakażenie. Badania wykazały, że produkty żurawinowe po około 12 miesiącach ich zażywania znacząco zmniejszają ryzyko pojawienia się infekcji układu moczowego.
- choroba wieńcowa – biflawonoidy oraz polifenole działając jako antyoksydanty ograniczają utlenianie się cholesterolu frakcji LDL, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. W badaniach stwierdzono również, że systematyczne picie soku z żurawiny podwyższa poziom "dobrego cholesterolu" - HDL. Ze względu na te właściwości, regularna suplementacja produktami żurawinowymi zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Badacze sądzą, że sok z żurawin może zmniejszać rozległość zawału. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, np. okrężnicy lub płuc.
- paradontoza, choroby dziąseł i przyzębia – kwaśne substancje zawarte w żurawinie tworzą na zębach powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Ponadto ograniczają rozwój płytki nazębnej i paradontozy.
-wrzody żołądka i dwunastnicy – flawonoidy zawarte w żurawinie hamują rozwój i zmniejszają przyleganie do ściany żołądka i dwunastnicy bakterii Helicobacter pylori wywołującej chorobę wrzodową.
-kamica moczowa – spożywanie przetworów z żurawiny może powodować rozpuszczanie kamieni zawierających moczany i przerywa napad kolki nerkowej. Cierpkie jagody żurawiny zawierają znaczne ilości cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych.
Autor. mgr farm. Aleksandra Rak
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto