dawkowanie.pl

Strona główna 14 listopada 2018 , imieniny : Serafina i Rogera

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Stewia – cukier przyszłości?

data dodania: 01.10.2012

Stewia jest rośliną pochodzącą z Brazylii i Paragwaju. Swoje słodzące właściwości zawdzięcza występującym w niej tzw. glikozydom stewiowym. To one nadają jej niesamowicie słodki smak. W Europie została dopuszczona do sprzedaży stosunkowo niedawno. Jednak w Stanach Zjednoczonych robi karierę już od wielu lat. Na czym polega jej fenomen?

StewiaOtóż stewia jest rośliną naturalnie występującą w przyrodzie, co zdecydowanie wyróżnia ją na tle syntetycznych słodzików. Poza tym jest prawie całkowicie pozbawiona kalorii i ponad 400-krotnie słodsza od glukozy! Dlatego nie można jej kupić w czystej postaci, a tylko na tzw. nośnikach, które najczęściej stanowią maltodekstryny. Chodzi o to, aby nie słodzić herbaty szczyptą słodziku, a móc dozować go łyżeczką. Należy także dodać, iż stewię można poddawać działaniu temperatury, czego nie wolno robić z niektórymi słodzikami na przykład z aspartamem.

Glikozydy stewiowe występują w roślinie w stężeniu od 7% do 15%. Zielone liście stewii poddawane są suszeniu. Pierwotny produkt ma zielony, niezbyt atrakcyjny kolor. Jednak po odpowiednim oczyszczeniu otrzymuje się biały lub bladozielony proszek.

Słodziki na bazie stewii możemy kupić pod kilkoma postaciami. Do wyboru mamy słodziki w pudrze, pastylkach czy płynie. Jeżeli chcemy ograniczyć spożywanie cukru, a nie chcemy faszerować się sztucznymi substancjami słodzącymi, stewia jest dla nas idealnym rozwiązaniem.

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie