Cukry proste, to związki które składają się z pojedynczych cząsteczek. Należą do nich między innymi glukoza i fruktoza. Ich prosta budowa, powoduje iż są niezwykle łatwo i szybko trawione w naszym układzie pokarmowym. Do źródeł cukrów prostych w pożywieniu należą:
białe pieczywo
biały ryż
pszenny makaron
miód
biała mąka
Im szybciej dany składnik pokarmowy jest trawiony, tym szybciej my później odczuwamy głód. Dlatego lepiej jest sięgać po węglowodany złożone, których cząsteczki wykazują bardziej skomplikowaną budowę i w związku z tym są dużo wolniej trawione, a my dłużej pozostajemy syci. Można je znaleźć w produktach takich jak:
pełnoziarniste pieczywo
brązowy ryż
makaron pełnoziarnisty
pełnoziarnista mąka
kasze: gryczana i jęczmienna
płatki i otręby owsiane
Poza funkcją odżywczą, węglowodany stanowią także substancje zapasowe. Przykładem może być tutaj glikogen czyli wiązek chemiczny, w który przekształcana jest glukoza jeśli jest jej za dużo we krwi. Poza tym, nie wszyscy wiedzą iż ludzki organizm nie jest w stanie przyswoić każdego rodzaju cukru. Do węglowodanów nieprzyswajalnych należy między innymi błonnik (włókno pokarmowe). Wpływa on korzystanie na funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspieszając perystaltykę jelit i tym samym skracając czas bytowania masy pokarmowej w organizmie.
Pamiętajmy, iż węglowodany stanowią niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnik pokarmowy. Ich 1 gram dostarcza nam 4kcal. Nie należy z nich rezygnować. Jednak jeśli chcemy pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, warto w codziennej diecie zastąpić cukry proste złożonymi.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto