Grupa tych składników jest naprawdę duża. Zaliczamy do nich między innymi:
- Substancje pochodzenia naturalnego
- Związki toksyczne, dostające się do żywności w wyniku zanieczyszczenia powietrza
- Dodatki do żywności (więcej w dziale Dieta).
Naturalne substancje toksyczne mogą występować w produktach pochodzenia zarówno roślinnego jak i zwierzęcego. Zalicza się do nich na przykład amigdalinę - substancję naturalnie występującą w migdałach czy pestkach wiśni. W trakcie trawienia kontakt z kwasem żołądkowym powoduje, iż z amigdaliny uwalnia się cyjanowodór. Objawami zatrucia są: bóle głowy, niepokoje, lęk, ślinotok, drgawki. W niektórych przypadkach może ono nawet zakończyć się śmiercią.
Kolejną substancją, jaką należy omówić jest solanina. Czy wiedziałeś, że ziemniaków które mają zielone plamy nie powinno się spożywać (nawet po odcięciu zakażonych części)? Powodem jest właśnie występowanie w nich solaniny. Działa ona drażniąco na nasz przewód pokarmowy a także może powodować zaburzenia ze strony układu nerwowego. Objawami zatrucia są: mdłości, wymioty, zaburzenia krążenia i oddychania czy rozszerzone źrenice.
Z kolei progoitryna jest tak zwaną substancją wolotwórczą. Jej mechanizm działania polega na upośledzeniu przekształcania jodu w naszym ustroju, czego konsekwencją może być pojawienie się wola. Występuje w rzepaku, brukselce, szpinaku, kapuście i soi.
Za odkładanie się kamieni w nerkach odpowiedzialny jest kwas szczawiowy, znajdujący się w szpinaku, szczawiu, brokułach, rabarbarze, ale też w kakao czy herbacie. Z substancji znajdujących się w produktach pochodzenia zwierzęcego należy wymienić grupę saponin. Znajdują się one w paszach dla zwierząt produkowanych z buraków czy ziaren owsa. Dla trzody saponiny nie są szkodliwe. Jednak w naszych organizmach powodują niszczenie czerwonych krwinek.
Ale spokojnie, nie należy wpadać w panikę. Substancje te występują w produktach spożywczych w naprawdę niskich stężeniach, a jedynie stała, wysoka ich podaż w diecie może doprowadzić do powstania opisanych schorzeń. Jedzmy wszystkie produkty, ale starajmy się urozmaicać nasz jadłospis, tak aby dieta była zbilansowana, a zawartość substancji antyodżywczych niska.
Autor: dietetyk Katarzyna Sawczyk
~ Marek. - 11 lat 10 miesięcy temu.
Świetny artykuł ! Polecam
Zgłoś do usunięcia
~ x. - 11 lat 10 miesięcy temu.
Polecam ...
Zgłoś do usunięcia
Aby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto