Najczęstszym błędem jaki popełniamy podczas odchudzania jest drastyczne zmniejszenie ilości spożywanego jedzenia. Jemy mniej, rzadziej, a posiłki dostarczają niewiele kalorii. Początkowo obserwowany jest spadek wagi, jednak po pewnym czasie proces ten ulega zatrzymaniu. Dzieje się tak dlatego, że nasz organizm to bardzo sprytnie zaprogramowana maszyna. Kiedy „orientuje się”, że nadeszły ciężkie dla niej czasy, zwalnia wszelkie zachodzące w niej procesy. Zamiast spalać nagromadzony tłuszcz, przełącza się na tryb oszczędzania. Spowolniona przemiana materii to ostatnia rzecz o jakiej marzy osoba będąca na diecie.
Kolejną pułapką jaka czyha na odchudzających się jest tak zwany efekt jojo, czyli szybki powrót do dawnej wagi, a czasem nawet jeszcze większe przytycie. Schudłeś, udało się i powoli wracasz do „normalnego” żywienia. Organizm który przez dłuższy czas funkcjonował na trybie oszczędnym wreszcie otrzymuje więcej paliwa. I korzysta z niego, sprytnie gromadząc sobie rezerwy na ewentualne ponowne ciężkie czasy (odchudzanie). A my tyjemy.
Co zrobić, aby tego wszystkiego uniknąć? Przedstawiamy kilka prostych, a jednocześnie skutecznych zasad:
posiłki spożywaj regularnie
nie dopuszczaj do powstania uczucia głodu – pozwoli Ci to uniknąć spożywania dużych porcji
zadbaj o to, aby dieta nie była zbyt restrykcyjna – lepiej ograniczyć kaloryczność posiłków do np. 1200 kcal i trzymać się tego przez okres kilku miesięcy niż przez miesiąc spożywać jedynie 500 kcal
załóż sobie realny cel – dobre tempo chudnięcia to 0,5-1 kg na tydzień. 10 kg w miesiąc nie brzmi rozsądnie.
Teraz kiedy już wiesz co robić, mamy nadzieję że bez trudu pozbędziesz się zbędnych kilogramów. Trzymamy kciuki. Powodzenia!
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto