Cynk zaliczany jest do najważniejszych mikroelementów niezbędnych do prawidłowej kondycji nie tylko paznokci, ale również skóry i włosów. Jeżeli problemem są łamliwe i rozdwajające się płytki, należy wzbogacić jadłospis o ostrygi, kiełki pszenicy i orzechy, zawierające znaczne ilości tego minerału piękna. Wzmaga on syntezę białek, przez co utwardza płytkę paznokciową i przyspiesza jej wzrost.
W aptece dostępne są liczne preparaty zawierające wyciąg ze skrzypu polnego. Stanowi on bogate źródło krzemu, który wzmacnia paznokcie, sprawiając że stają się one twarde i wytrzymałe. Można pić również ziołową herbatkę skrzypową. Co prawda, czas oczekiwania na pierwsze efekty wynosi nawet 3 tygodnie, warto jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż skuteczność krzemu jest zaskakująca.
Za kruchość i łamliwość paznokci odpowiada również niewystarczająca ilość witamin z grupy B, A, E oraz wapnia. Dzięki odpowiedniej diecie można szybko i skutecznie uzupełnić braki. Witaminy z grupy B powszechne są w orzechach, jajach, mięsie, pieczywie razowym i produktach mlecznych. Natomiast doskonałymi źródłami witamin A i E są pomidory, marchew, masło, mleko i wątróbka. Wapń obecny jest zwłaszcza w mleku i serach. Wszystkie te składniki kształtują mocną płytkę paznokciową.
Dla zregenerowania zniszczonej i rozdwojonej płytki, np. po zdjęciu tipsów można wcierać w paznokcie płynne witaminy A+E lub krople rozgrzanych olejków Monoi, kokosowych i arganowych. Warto również kilka razy w tygodniu zanurzyć paznokcie w ciepłej oliwie z dodatkiem cytryny, która dodatkowo rozjaśnia przebarwienia. Już po około 2 tygodniach można dostrzec znaczną poprawę.
Zadbane i mocne paznokcie bez przebarwień to marzenie każdej kobiety. Stosujcie się do naszych wskazówek, a paznokcie szybko staną się waszą ozdobą i najlepszą wizytówką.
Źródło: Wikipedia
Autor: Aleksandra Rak
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto