Na rynku możemy znaleźć czekoladę pod wieloma postaciami - mleczną, gorzką, nadziewaną czy białą. Najzdrowszą z nich jest ta o największej zawartości kakao - czyli czekolada gorzka. Niestety, jest ona produktem wysokoenergetycznym. Wartość kaloryczna 100 g czekolady waha się od 500 do 700 kcal. To bardzo dużo.
Poza walorami smakowymi czekolada zawiera szereg substancji wpływających na spalanie tłuszczu. Są nimi między innymi: kofeina, teobromina i teofilina. To jeszcze nie koniec listy dobroczynnych składników czekolady. Jest ona bowiem doskonałym źródłem magnezu, który usprawnia działanie układu nerwowego oraz błonnika, który poprawia trawienie.
Zasady diety czekoladowej są bardzo proste. Należy sięgać jedynie po czekoladę gorzką i robić to w taki sposób, aby dzienna racja pokarmowa nie przekraczała 1000 kcal. W praktyce wygląda to tak, iż jemy produkty mniej kaloryczne i dodatkowo zjadamy kilka kostek ciemnej czekolady dziennie. W ten sposób można się pozbyć do 3 kilogramów tygodniowo.
Teraz należy się zastanowić, czy utrata kilogramów jest zasługą cudownego działania czekolady. Przecież jest taka kaloryczna! W takim razie o co chodzi? Kluczem do sukcesu w tej diecie jest niski próg kalorii, a mianowicie 1000. W związku ze spożywaną jednocześnie czekoladą, aby go utrzymać należy bardzo ograniczyć ilość oraz kaloryczność innych spożywanych produktów. Rola czekolady jest tu tak naprawdę niewielka. Gdyby wyeliminować ją z diety i nadal trzymać się limitu 1000 kcal dziennie, efekty byłyby podobne.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto