Mleko oraz jego przetwory są polecane wszystkim poza osobami na nie uczulonymi. Na rynku możemy znaleźć kilka jego rodzajów, które różnią się między sobą zawartością tłuszczu. Które wybrać? Mleko nie jest i nie powinno być głównym źródłem tłuszczu w diecie. Dlatego zamiast mleka 3,2% wybierajmy to 2%. Z kolei mleko odtłuszczone jest niskokaloryczne, aczkolwiek pozbawione witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K.
Nieprawdą jest, że tak zwane mleko UHT (Ultra Hight Temperature) jest pozbawione wszelkich wartości. Jest to mleko, które zostało poddane pasteryzacji w wysokiej temperaturze ok 135ºC, a następnie zostało bardzo szybko schłodzone. W wyniku tego procesu rzeczywiście utracie podlega część witamin, natomiast zawartość cennego dla nas wapnia nie zmienia się.
Do wyboru mamy także mleko „świeże”, najczęściej sprzedawane w butelkach szklanych i plastikowych. To mleko także zostało poddane pasteryzacji, jednak temperatura procesu wynosiła ok 70ºC. Ponadto do mleka nie dodaje się żadnych konserwantów i innych substancji. Jedynym procesem technologicznym jakiemu jest poddawane to wspomniana wcześniej pasteryzacja. Każde mleko można pić prosto z kartonu, nie trzeba go wcześniej gotować gdyż jest czyste mikrobiologicznie.
Mleko jest określane przez dietetyków jako produkt gęsty żywieniowo. Co to znaczy? Otóż ma ono bardzo dużo składników odżywczych, a stosunkowo mało kalorii. Dlatego mleko jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jedna szklanka mleka 1,5% to jedyne 94 kcal.
Jeżeli cierpimy na nietolerancję laktozy, czyli cukru mlecznego, to nie musimy rezygnować ze spożywania mleka. Od niedawna na półkach sklepowych znaleźć można mleko o obniżonej zawartości tego cukru. Dlatego pijmy mleko, bo wyjdzie nam to tylko na zdrowie!
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto