dawkowanie.pl

Strona główna 19 września 2018 , imieniny : Januarego i Konstancji

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Prawdy i mity na temat mleka

data dodania: 17.10.2012

Ostatnie doniesienia naukowców na temat mleka i jego rzekomego złego wpływu na organizm doprowadziły do tego, że coraz więcej ludzi rezygnuje z jego spożywania. Taka decyzja prowadzi jednak do niekorzystnych dla organizmu skutków! Mleko stanowi doskonały koktajl białkowo-mineralny. Ponadto jest źródłem najlepiej przyswajalnego wapnia. Żaden wapniowy suplement diety nie pomoże naszym kościom równie dobrze jak szklanka mleka.

Prawdy i mity na temat mlekaMleko oraz jego przetwory są polecane wszystkim poza osobami na nie uczulonymi. Na rynku możemy znaleźć kilka jego rodzajów, które różnią się między sobą zawartością tłuszczu. Które wybrać? Mleko nie jest i nie powinno być głównym źródłem tłuszczu w diecie. Dlatego zamiast mleka 3,2% wybierajmy to 2%. Z kolei mleko odtłuszczone jest niskokaloryczne, aczkolwiek pozbawione witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K.

Nieprawdą jest, że tak zwane mleko UHT (Ultra Hight Temperature) jest pozbawione wszelkich wartości. Jest to mleko, które zostało poddane pasteryzacji w wysokiej temperaturze ok 135ºC, a następnie zostało bardzo szybko schłodzone. W wyniku tego procesu rzeczywiście utracie podlega część witamin, natomiast zawartość cennego dla nas wapnia nie zmienia się.

Do wyboru mamy także mleko „świeże”, najczęściej sprzedawane w butelkach szklanych i plastikowych. To mleko także zostało poddane pasteryzacji, jednak temperatura procesu wynosiła ok 70ºC. Ponadto do mleka nie dodaje się żadnych konserwantów i innych substancji. Jedynym procesem technologicznym jakiemu jest poddawane to wspomniana wcześniej pasteryzacja. Każde mleko można pić prosto z kartonu, nie trzeba go wcześniej gotować gdyż jest czyste mikrobiologicznie.

Mleko jest określane przez dietetyków jako produkt gęsty żywieniowo. Co to znaczy? Otóż ma ono bardzo dużo składników odżywczych, a stosunkowo mało kalorii. Dlatego mleko jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jedna szklanka mleka 1,5% to jedyne 94 kcal.

Jeżeli cierpimy na nietolerancję laktozy, czyli cukru mlecznego, to nie musimy rezygnować ze spożywania mleka. Od niedawna na półkach sklepowych znaleźć można mleko o obniżonej zawartości tego cukru. Dlatego pijmy mleko, bo wyjdzie nam to tylko na zdrowie!

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie