Perspektywa utraty wagi bez większych wyrzeczeń jest kusząca. Tylko czy jest to możliwe? Czy różne tabletki, kapsułki, plastry i krople wspomagające odchudzanie działają? Okazuje się, że tak, ale tylko wtedy, gdy włączymy je do całego programu zrzucania wagi, czyli będą dodatkiem do racjonalnego odżywiania i aktywności fizycznej. Spośród szerokiej gamy preparatów warte uwagi są te, które zawierają następujące składniki:
FASOLAMINA: składnik ekstraktu z białej fasoli. Ten popularny związek zmniejsza trawienie skrobi w jelitach, blokując działanie alfa amylazy, enzymu uczestniczącego w jej metabolizmie. Dzięki temu skrobia nie jest w większości przyswajana. Zmniejsza się w ten sposób kaloryczność potraw, a nasz organizm dostaje tylko taką ilość energii, jaką jest w stanie wykorzystać na bieżąco. Szczególnie poleca się ją dla osób lubiących mączne i ziemniaczane potrawy. Dodatkową zaletą fasolaminy jest zapobieganie gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu chroni przed atakami głodu.
KWAS JABŁKOWY: ocet jabłkowy, który go zawiera, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych, dzięki czemu pomaga usuwać złogi i rozszczepiać tłuszcze. Lepsza przemiana materii i oczyszczanie pomaga schudnąć. Ponadto ocet jabłkowy jest źródłem cennych minerałów, np. potasu, wapnia i fosforu.
CLA: Czyli sprzężony kwas linolowy. Działanie CLA polega przede wszystkim na zmianie proporcji między tkanką tłuszczową (redukcja) a masą mięśniową (wzrost). Mechanizm działania polega na blokowaniu enzymu lipazy lipoproteinowej, która uczestniczy w transporcie tłuszczów do komórek tkanki tłuszczowej, dzięki czemu zostaje zahamowany jej wzrost.
WYCIĄG Z ZIELONEJ HERBATY: zawarte w nim polifenole wspomagają termogenezę, czyli wszelkie procesy, które mają na celu wytworzenie ciepła na potrzeby organizmu. Dzięki temu przyspiesza metabolizm i tempo spalania kalorii.
WYCIĄG Z ZIELONEJ KAWY: zawiera kwas chlorogenowy, który opóźnia przyswajanie cukrów i zapobiega magazynowaniu ich pod postacią tłuszczu. Zielona kawa pobudza także uwalnianie i spalanie tłuszczów już odłożonych w tkance tłuszczowej.
GUARANA: przyspiesza przemianę materii, lecz dla osób intensywnie ćwiczących i chorych na nadciśnienie może być niebezpieczna - podnosi bowiem ciśnienie krwi. Dzięki 4 krotnie większej niż w kawie dawce kofeiny, guarana działa stymulująco, znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania.
L-KARNITYNA: spełnia funkcje transportowe wobec kwasów tłuszczowych, które przekazywane są do mitochondriów, gdzie ulegają przemianom, w wyniku których powstaje energia. Krótko mówiąc: składnik ten działa jak pompa tłocząca do mięśni tłuszcze, które tam ulegają spaleniu.
HCA: czyli kwas hydroksycytrynowy, otrzymywany z Azjatyckiej rośliny Garcinia cambodgia. HCA ogranicza syntezę nowych kwasów tłuszczowych oraz nasila ich spalanie. Ponadto może stymulować odczuwanie sytości i przyczyniać się do wolniejszego występowania uczucia głodu. Efekt ten tłumaczy się zwiększonym wytwarzaniem i odkładaniem się glikogenu w wątrobie i mięśniach.
Wszystkie te składniki mogą być stosowane przez osoby o masie ciała przekraczającej normę, należy jednak pamiętać, że suplementy diety nie zwalniają nas z konieczności stosowania racjonalnej, prawidłowo zbilansowanej diety odchudzającej, najlepiej pod okiem dietetyka. Jeżeli nie będziemy dbać o ilość dostarczanych dziennie kalorii, a także będziemy prowadzić leniwy tryb życia – nie oszukujmy się. Żaden preparat sam nas nie odchudzi.
Autor: mgr farm. Aleksandra Rak
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto