Do typowych objawów należą: ból brzucha, nasilający się po posiłku, utrata apetytu, niesmak w ustach, oraz nudności i wymioty. Badaniem diagnostycznym w kierunku wrzodów jest gastroskopia.
Dieta antywrzodowa polega na wyeliminowaniu produktów pobudzających wydzielanie kwasu żołądkowego. W połączeniu z odpowiednim leczeniem farmakologicznym zmierza do odbudowania śluzówki i ustąpienia dolegliwości.
Produktami, których należy unikać są:
• kawa i herbata
• produkty smażone
• tłuste mięsa
• produkty z dużą zawartością cukru
• pikantne przyprawy
• produkty wzdymające np. fasola, groch
• owoce
• napoje gazowane i alkoholowe.
Produktami zalecanymi są:
• mleko
• chude mięso
• chudy nabiał
• ryż
• gotowane warzywa
• ryby
• płatki owsiane
• cienkie makarony
• olej rzepakowy
• tłuczone ziemniaki.
Jeżeli palisz papierosy, bardzo ważnym elementem, bez którego leczenie nie może się udać, jest rzucenie nałogu. Należy także unikać stosowania leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Jeśli już nie ma innej możliwości, można sporadycznie sięgnąć po paracetamol.
Nie należy bagatelizować choroby wrzodowej. Może ona bowiem prowadzić do wielu nieprzyjemnych powikłań - takich jak krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego, perforacji wrzodu czy zwężenia części żołądka, zwanej odźwiernikiem.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto