Choroba ta charakteryzuje się zanikiem tzw. kosmków jelitowych w wyniku działania spożytego glutenu. Powoduje to znaczne zmniejszenie powierzchni wchłaniania w jelicie cienkim, co prowadzi do niedożywienia i wielu niedoborów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania pierwiastków.
Obok celiakii istnieje także nietolerancja glutenu, której mechanizm polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał przeciwko glutenowi, co powoduje znaczne uszkodzenia kosmków jelitowych. Z obydwoma tymi schorzeniami da się żyć i cieszyć się dobrym zdrowiem. Należy jednak bezwzględnie przestrzegać diety bezglutenowej przez całe życie.
Przede wszystkim, pożegnać należy się z produktami zbożowymi takimi jak między innymi:
Mąki: pszenna, żytnia
Pieczywo
Makarony
Otręby
Kawa zbożowa
Ciasta, ciastka
Kasze: manna, jęczmienna
Piwo
Lista produktów przeciwwskazanych jest dłuższa, należy zwracać szczególną uwagę na dodatki do żywności, pełniące funkcje zagęszczające. W zwykłym jogurcie truskawkowym możemy natrafić na gluten!
Produktami zalecanymi są:
Ryż, mąka ryżowa, wafle ryżowe
Mąka i skrobia kukurydziana
Mleko
Jaja
Mięso
Owoce, warzywa
Kasze: gryczana, jaglana
Miód
Na rynku znaleźć możemy szeroki wybór produktów bezglutenowych. Są one oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto