Przyczyny anemii mogą być różne. Począwszy od czynników genetycznych, środowiskowych aż po żywieniowe. Zaliczamy do nich między innymi: dietę ubogą w żelazo, choroby pasożytnicze, utratę krwi oraz skutki uboczne stosowanych leków.
Oprócz leczenia farmakologicznego warto wdrożyć odpowiednie postępowanie dietetyczne. W tym celu ograniczyć należy spożycie produktów tłuszczowych i węglowodanowych, ponieważ ich nadmierna podaż może zaostrzyć chorobę. Główną rolą diety jest dostateczne zaopatrzenie organizmu w witaminy i minerały, spośród których najważniejszą rolę odgrywa żelazo. Dlatego warto sięgać po twaróg, sery, owoce, warzywa i przede wszystkim czerwone mięso. Należy natomiast unikać ciast, makaronów i innych mącznych produktów. Amatorzy kawy będą niestety musieli pożegnać się ze swoim ulubionym napojem, gdyż kawa może utrudniać wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
Doskonałym źródłem żelaza jest wątroba wieprzowa, która zawiera go dwa razy więcej niż wątroba wołowa. Z warzyw warto spożywać białą fasolę. W diecie nie powinno także zabraknąć witaminy C, która zdecydowanie zwiększa wchłanialność żelaza. Bogatym jej źródłem są np. natka pietruszki, owoce cytrusowe, brokuły, czarna porzeczka i truskawki.
Podsumowując, ogólne zasady dietetyczne w leczeniu anemii są następujące:
Ogranicz spożycie tłuszczu i węglowodanów
Unikaj wyrobów cukierniczych i innych tzw. pustych kalorii
Zwiększ spożycie mięsa
Zadbaj o odpowiednią ilość w diecie warzyw i owoców bogatych w witaminę C
Ogranicz spożycie kawy.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto