dawkowanie.pl

Strona główna 13 listopada 2018 , imieniny : Stanisława i Mikołaja

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Postępowanie dietetyczne w anemii – co jeść, by sobie pomóc?

data dodania: 26.08.2012

Anemia jest chorobą spowodowaną niedostateczną produkcją czerwonych krwinek przez organizm. W związku z tym często nazywana jest też niedokrwistością. Podstawą do jej rozpoznania jest obniżona zawartość hemoglobiny i erytrocytów we krwi.

Postępowanie dietetyczne w anemiiPrzyczyny anemii mogą być różne. Począwszy od czynników genetycznych, środowiskowych aż po żywieniowe. Zaliczamy do nich między innymi: dietę ubogą w żelazo, choroby pasożytnicze, utratę krwi oraz skutki uboczne stosowanych leków.

Oprócz leczenia farmakologicznego warto wdrożyć odpowiednie postępowanie dietetyczne. W tym celu ograniczyć należy spożycie produktów tłuszczowych i węglowodanowych, ponieważ ich nadmierna podaż może zaostrzyć chorobę. Główną rolą diety jest dostateczne zaopatrzenie organizmu w witaminy i minerały, spośród których najważniejszą rolę odgrywa żelazo. Dlatego warto sięgać po twaróg, sery, owoce, warzywa i przede wszystkim czerwone mięso. Należy natomiast unikać ciast, makaronów i innych mącznych produktów. Amatorzy kawy będą niestety musieli pożegnać się ze swoim ulubionym napojem, gdyż kawa może utrudniać wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

Doskonałym źródłem żelaza jest wątroba wieprzowa, która zawiera go dwa razy więcej niż wątroba wołowa. Z warzyw warto spożywać białą fasolę. W diecie nie powinno także zabraknąć witaminy C, która zdecydowanie zwiększa wchłanialność żelaza. Bogatym jej źródłem są np. natka pietruszki, owoce cytrusowe, brokuły, czarna porzeczka i truskawki.

Podsumowując, ogólne zasady dietetyczne w leczeniu anemii są następujące:

  • Ogranicz spożycie tłuszczu i węglowodanów

  • Unikaj wyrobów cukierniczych i innych tzw. pustych kalorii

  • Zwiększ spożycie mięsa

  • Zadbaj o odpowiednią ilość w diecie warzyw i owoców bogatych w witaminę C

  • Ogranicz spożycie kawy.

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie