Błonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, to substancje pochodzące ze ścian komórkowych roślin. Jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy człowieka wynika z faktu, iż błonnik nie poddaje się działaniu enzymów trawiennych. Dzięki temu, normalizuje pracę jelit oraz wspomaga trawienie i ułatwia zachowanie szczupłej sylwetki.
Odchudzające właściwości błonnika wynikają także z tego, że substancja ta wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, zmniejszając przy tym uczucie głodu. Ponadto, włókno pokarmowe pomaga w zachowaniu bezpiecznego poziomu cholesterolu we krwi, dzięki wyłapywaniu i usuwaniu z jelit kwasów żółciowych. Poprzez obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi, błonnik przyczynia się do zmniejszenia zachorowań na miażdżycę. Włókno pokarmowe pomaga także oczyszczać organizm z toksyn i metali ciężkich, a nawet z substancji rakotwórczych.
Zalecane dzienne spożycie błonnika to około 20 – 40 gramów. W krajach afrykańskich spożycie tej substancji jest nawet do dwóch razy wyższe, przez co odnotowuje się tam bardzo niski odsetek zachorowań na raka jelita grubego i odbytu.
Żadne produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają włókna pokarmowego. Najbogatszym źródłem błonnika są kasze, zwłaszcza jęczmienna i gryczana, ryż brązowy i pieczywo razowe. Dużo błonnika zawierają także skórki owoców i warzyw. Dodatkowo na rynku dostępnych jest obecnie również wiele produktów wzbogaconych o błonnik i suplementów diety.
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto