dawkowanie.pl

Strona główna 16 lipca 2018 , imieniny : Marii i Benedykta

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Palący problem – zgaga Cz.I

data dodania: 14.03.2012

Zgaga jest dolegliwością, która objawia się pieczeniem i paleniem w przełyku, co jest spowodowane zarzucaniem treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Czy istnieje skuteczna metoda na tę dolegliwość?

zgagaUkład trawienny człowieka jest tak skonstruowany, aby wszelkie pokarmy za pomocą skurczy mięśniówki przewodu pokarmowego przesuwały się od jamy ustnej poprzez przełyk, żołądek, jelita i odbytnicę. Jest on dodatkowo wyposażony w mechanizmy uniemożliwiające cofanie się pokarmu. Jednym z nich jest mięsień zwieracz znajdujący się pomiędzy przełykiem, a żołądkiem, który podczas przyjmowania porcji pokarmowych otwiera się, a następnie zamyka - uniemożliwiając wyciek treści żołądkowych. Niestety, proces ten może czasem przebiegać nieprawidłowo – nadmiernie rozluźniony zwieracz nie jest wystarczającą barierą, wobec czego nadtrawiony pokarm wraz z kwasem solnym dostaje się do przełyku, wywołując nieprzyjemne uczucie palenia.

Przyczyny

Największe znaczenie w powstawaniu zgagi mają sposób odżywiania się oraz styl życia. Osoby z nadwagą oraz otyłe bardzo często skarżą się na odczucie palenia w przełyku. Występuje bowiem u nich zwiększone ciśnienie wewnątrz jamy brzusznej, przez co treść pokarmowa jest praktycznie wypychana przez ucisk z żołądka do wcześniejszych partii przewodu pokarmowego.

Zbyt obfite i ciężkostrawne posiłki sprzyjają powstawaniu zgagi. Nadmiernie wypełniony żołądek uciska mięsień zwieracza żołądka, przez co może dojść do jego rozluźnienia z następującym cofnięciem kwaśnej treści pokarmowej. Ponadto pokarmy takie jak: tłuste mięsa i wędliny, żółte sery, żywność fast-food, cebula, pomidory i ogórki przyczyniają się do powstawania zgagi. Niekorzystne są również wszelkie produkty z dodatkiem octu oraz ostre przyprawy, takie jak chilli, pieprz i curry. W celu uniknięcia zgagi z jadłospisu należy również wykreślić czekoladę, świeże ciasta oraz ciepłe pieczywo.

Napoje gazowane powodują odbijanie się i tym samym wzmagają ryzyko zarzucania kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Soki cytrusowe natomiast zakwaszają treść pokarmową, przez co nasilają objaw zgagi.

Istotną rolę w powstawaniu refluksu odgrywają używki. Mocna kawa, alkohol oraz zawarta w papierosach nikotyna powodują nasilone wydzielanie kwasu solnego w żołądku.

Warto zwrócić uwagę, że zgaga jest częstym skutkiem niepożądanym stosowania popularnych dostępnych bez recepty leków przeciwbólowych.

 


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie