dawkowanie.pl

Strona główna 18 października 2017 , imieniny : Łukasza i Juliana

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Nadciśnienie tętnicze – czy odpowiednia dieta może pomóc?

data dodania: 09.09.2012

Nadciśnienie tętnicze jest stanem, w którym nasze ciśnienie tętnicze krwi jest za wysokie. Świadczyć ono może o schorzeniach serca. Lekceważenie nadciśnienia może doprowadzić do poważnego uszkodzenia nerek, a nawet zawału serca czy udaru mózgu.

Nadciśnienie tętniczeOsoby cierpiące na nadciśnienie przede wszystkim powinny wdrożyć leczenie farmakologiczne, ustalone przez lekarza. Jednak kluczem do sukcesu jest także stosowanie odpowiedniej diety. Nie zastąpi ona leków, ale może wspomóc ich działanie.

Zasada jest bardzo prosta - produktami których należy unikać są te, które mogą podnosić ciśnienie tętnicze krwi. Należą do nich przede wszystkim pokarmy bogate w sód. Dlatego bezwzględnie ograniczyć trzeba spożycie soli kuchennej (potoczna nazwa chlorku sodu). Unikamy słonych potraw i dosalania już na talerzu. Jeżeli mamy problem z całkowitą rezygnacją z soli, eliminujmy ją stopniowo, systematycznie zmniejszając jej porcje dodawane do jedzenia.

Kolejnym produktem mogącym podnosić ciśnienie tętnicze krwi jest alkohol. Nie chodzi jedynie o wysokoprocentowe napoje typu wódka lecz o alkohol pod każdą postacią! Dlatego należy wystrzegać się piwa, wina, drinków, wódki itp. Dodatkowym argumentem przemawiającym za abstynencją, jest fakt, iż alkohol może negatywnie wpływać na działanie przyjmowanych leków.

Na szczęście istnieje szeroka gama pokarmów pomagających obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Zaliczany jest do nich między innymi seler. Najnowsze badania dowodzą, iż jego działanie polega na obniżeniu poziomu tzw. hormonów stresowych. Dlatego seler może być bardziej pomocny u chorych, których wysokie ciśnienie tętnicze krwi wynika z przewlekłego stresu.

W diecie osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze powinien znaleźć się także czosnek – zarówno surowy jak i gotowany, aczkolwiek surowy wykazuje silniejsze działanie. Właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi mają także ryby, ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Jeśli nie przepadasz za rybami, dobrą alternatywą będą dla ciebie nasiona lnu. Do listy należy także dodać warzywa i owoce. Są one źródłem witaminy C, a także potasu, wapnia i magnezu. Pierwiastki te odgrywają istotną rolę w procesach regulacji ciśnienia krwi.

Walcząc z nadciśnieniem należy również pamiętać, że palenie papierosów i nadwaga wpływają na jego nasilenie. Jeśli palisz, zerwij z nałogiem! A jeśli masz nadwagę, walcz z nią!

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie