dawkowanie.pl

Strona główna 19 września 2018 , imieniny : Januarego i Konstancji

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Na ratunek osłabionym oczom

data dodania: 21.02.2012

Styl życia współczesnego człowieka bywa niekorzystny dla kondycji oczu. Długotrwała praca przed komputerem, przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach, godziny spędzane przed telewizorem czy dym papierosowy to tylko niektóre czynniki wywierające negatywny wpływ na proces widzenia.

zdrowe oczyAby zahamować proces uszkadzania wzroku, przede wszystkim należy ograniczyć ilość czasu spędzanego przed komputerem i telewizorem. Warto unikać klimatyzowanych i źle wentylowanych pomieszczeń, a także rzucić palenie papierosów. Ponadto narząd wzroku dla prawidłowego funkcjonowania wymaga dostarczenia odpowiednich składników odżywczych. 

Najważniejszą substancją gwarantującą sokoli wzrok jest witamina A. Zmniejsza ona ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej w oku, zwiększa produkcję nawilżającego śluzu, a także zapobiega tzw. „kurzej ślepocie”.  Nadmiar witaminy A może być jednak toksyczny, dlatego bogate w nią suplementy diety stosować należy tylko po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. Bezpieczna jest natomiast prowitamina A (beta-karoten), która występuje w warzywach i owocach, takich jak marchew, papryka czerwona, pomidory, mango i dynia. Co istotne - warzywno-owocowe potrawy powinny zawierać niewielkie ilości tłuszczu, gdyż beta-karoten w przeciwnym wypadku nie zostanie wchłonięty. Produkty takie jak: wątróbka, jaja i produkty mleczne stanowią najlepsze źródło zwierzęcej formy witaminy A - retinolu. 

Spośród innych ważnych dla oczu składników odżywczych warto wymienić witaminy z grupy B, zwłaszcza tiaminę (B1) oraz ryboflawinę (B2). Łagodzą one zmęczenie oczu oraz poprawiają ostrość widzenia. Doskonałym źródłem wskazanych powyżej składników są: brązowy ryż, ciemne pieczywo, ryby, różnego rodzaju nasiona i warzywa.

Związki takie jak luteina i zeaksantyna, jako naturalne antyoksydanty chronią oczy przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, które zagrażają szczególnie wrażliwej na uszkodzenia siatkówce i plamce oka, dlatego ich długotrwały wpływ na nie prowadzi do utraty ostrości widzenia. Luteina zabezpiecza również oko przed promieniowaniem UVA i UVB, zeaksantyna natomiast przed falami światła niebieskiego. Źródłem tych związków może być kukurydza, jaja oraz szpinak. Silnymi antyoksydantami poza luteiną i zeaksantyną są witaminy A, E i C oraz związki cynku i selenu.

Na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku wpływają również niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwasy Omega 3. Biorą one udział w rozwoju siatkówki oka płodu, dlatego tak istotne jest spożywanie ich w trakcie ciąży. Kwasy Omega 3 łagodzą również objawy suchego oka, a także chronią przed jaskrą, gdyż obniżają ciśnienie wewnątrz gałki ocznej.

Autor: Aleksandra Rak

 


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie