Aby zahamować proces uszkadzania wzroku, przede wszystkim należy ograniczyć ilość czasu spędzanego przed komputerem i telewizorem. Warto unikać klimatyzowanych i źle wentylowanych pomieszczeń, a także rzucić palenie papierosów. Ponadto narząd wzroku dla prawidłowego funkcjonowania wymaga dostarczenia odpowiednich składników odżywczych.
Najważniejszą substancją gwarantującą sokoli wzrok jest witamina A. Zmniejsza ona ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej w oku, zwiększa produkcję nawilżającego śluzu, a także zapobiega tzw. „kurzej ślepocie”. Nadmiar witaminy A może być jednak toksyczny, dlatego bogate w nią suplementy diety stosować należy tylko po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. Bezpieczna jest natomiast prowitamina A (beta-karoten), która występuje w warzywach i owocach, takich jak marchew, papryka czerwona, pomidory, mango i dynia. Co istotne - warzywno-owocowe potrawy powinny zawierać niewielkie ilości tłuszczu, gdyż beta-karoten w przeciwnym wypadku nie zostanie wchłonięty. Produkty takie jak: wątróbka, jaja i produkty mleczne stanowią najlepsze źródło zwierzęcej formy witaminy A - retinolu.
Spośród innych ważnych dla oczu składników odżywczych warto wymienić witaminy z grupy B, zwłaszcza tiaminę (B1) oraz ryboflawinę (B2). Łagodzą one zmęczenie oczu oraz poprawiają ostrość widzenia. Doskonałym źródłem wskazanych powyżej składników są: brązowy ryż, ciemne pieczywo, ryby, różnego rodzaju nasiona i warzywa.
Związki takie jak luteina i zeaksantyna, jako naturalne antyoksydanty chronią oczy przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, które zagrażają szczególnie wrażliwej na uszkodzenia siatkówce i plamce oka, dlatego ich długotrwały wpływ na nie prowadzi do utraty ostrości widzenia. Luteina zabezpiecza również oko przed promieniowaniem UVA i UVB, zeaksantyna natomiast przed falami światła niebieskiego. Źródłem tych związków może być kukurydza, jaja oraz szpinak. Silnymi antyoksydantami poza luteiną i zeaksantyną są witaminy A, E i C oraz związki cynku i selenu.
Na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku wpływają również niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwasy Omega 3. Biorą one udział w rozwoju siatkówki oka płodu, dlatego tak istotne jest spożywanie ich w trakcie ciąży. Kwasy Omega 3 łagodzą również objawy suchego oka, a także chronią przed jaskrą, gdyż obniżają ciśnienie wewnątrz gałki ocznej.
Autor: Aleksandra Rak
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto