Wiele osób w trakcie upałów pije mrożoną kawę, która poza lodami stanowi jedną z najbardziej skutecznych metod walki z gorącem i zmęczeniem. Przygotowanie tego napoju nie jest skomplikowane i zajmuje nie więcej niż dwie minuty. Wskazane jest do tego posiadanie shakera, czyli dużego, plastikowego kubka z nakrętką, który można nabyć za niewielką kwotę w większości supermarketów. Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia, możemy go zastąpić jakimkolwiek zakręcanym naczyniem.
Mając odpowiedni sprzęt kuchenny wystarczy już tylko dobrać składniki. Podstawę kawy mrożonej stanowią równe ilości mleka i zimnej, przegotowanej wody. Do tego dosypujemy cukier oraz kawę rozpuszczalną, w ilości zależnej od własnych upodobań. Na koniec dosypujemy kilka kostek lodu, zamykamy w shakerze i mocno wstrząsamy, dopóki nie otrzymamy piany. Nasza mrożona kawa jest już gotowa do spożycia.
Możemy dodać do niej innych składników, które urozmaicą smak i aromat: bitą śmietanę wraz z wiórkami czekolady, szczyptę cynamonu, liście mięty, likier orzechowy czy czekoladowy. Idealnie nadaje się do tego również syrop owocowy bądź lody waniliowe.
Kawa mrożona jest doskonała nie tylko w gorące dni, ale i w ciągu całego roku. Jej przygotowanie jest krótsze niż zwykłej kawy, przez co oszczędzamy czas. Napój ten wzmaga krążenie oraz pracę serca, a także pozytywnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, przez co poprawia myślenie. Musimy jednaki pamiętać, że wysokie dawki kofeiny mogą zwiększać ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Autor: mgr farm. Aleksandra Rak
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto