Tak powstają preparaty upiększające o urzekającym zapachu, pozwalające uzyskać gładkość i nawilżenie, dostosowane do aktualnych trendów, kładących nacisk na bliskość z naturą. Na wygląd i stan skóry korzystny wpływ ma nie tylko mleko słodkie, ale też stosowanie okładów z kwaśnego mleka. Wiedziały już o tym przed wiekami Rzymianki, preferując mleko kozie i z oślic. Modną wówczas bladość cery uzyskiwały poprzez stosowanie na noc maseczki z mleka i miąższu chleba. Uboższe kobiety zamiast mleka używały serwatki, pozostałej po produkcji serów.
Mleko pochodzące z różnych źródeł jest dziś chętnie dodawane do kosmetyków pielęgnacyjnych i myjących. Proteiny zawarte w mleku chłoną wilgoć i wiążą wodę – cechy te czynią mleko bardzo atrakcyjnym składnikiem preparatów pielęgnacyjnych, które zapewniają pożądany efekt dzięki zatrzymywaniu wilgoci w warstwie rogowej naskórka. Dzięki temu skóra uzyskuje prawidłowe nawilżenie, elastyczność, jędrność, jest miękka i wygładzona. Proteiny mleczne służą także włosom - tworzą warstwę kondycjonującą, mają wpływ zmniejszenie elektryzowania. Korzystnie wpływają na stan paznokci. Ponieważ mają działanie łagodzące, wykorzystywane są w kosmetykach myjących. Lipidy mleka odbudowują naturalną warstwę ochronną skóry, dlatego używa się ich w kosmetykach dla wrażliwej, suchej i podrażnionej cery.
Mleko stało się ważnym elementem w kulturze pielęgnacji, przed wiekami otrzymało miano eliksiru młodości, z uwagi na jego doskonałe cechy biologiczne. Skład mleka to nie tylko wartościowe białko, kwasy tłuszczowe, w tym także pożądane, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – w mleku obecna jest również kolekcja witamin: B1, /b2, B6, B12, C, PP, A, D i E. Mleko jest źródłem składników mineralnych, między innymi wapnia i potasu. To składniki korzystnie działające na skórę.
Mleko spotykamy także w świecie roślin: ryżowe, sojowe, owsiane czy kokosowe. Od owadów pozyskuje się mleczko pszczele. Mleko ryżowe, produkt z Japonii, ma więcej węglowodanów niż mleko krowie, brak mu porównywalnej ilości wapnia i białka, a cholesterolu oraz laktozy nie ma wcale. Mleko sojowe, popularne w Chinach, otrzymuje się poprzez namoczenie w wodzie ziaren sojowych. Zawiera ono podobną ilość protein co mleko krowie. Pracowite pszczoły produkują mleczko pszczele, które sprawia, że z larwy rozwija się królowa, jest większa niż współtowarzyszki z ula. Mleczko to, oprócz węglowodanów, białek i tłuszczów zawiera substancje bakteriostatyczne. Z kolei mleko kokosowe wypełnia orzechy kokosowe na średnim etapie dojrzałości. Ten bogaty w składniki odżywcze płyn zapewnia skórze dobre nawilżenie i odżywienie oraz łagodzi podrażnienia.
Mleczna droga do urody, tradycyjna i z naukową podbudową wiedzie w kosmos kosmetycznych przyjemności.
Autor: Aleksandra Rak
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto