dawkowanie.pl

Strona główna 23 października 2017 , imieniny : Teodora i Seweryna

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Miód – wszystkie odsłony

data dodania: 27.01.2013

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodu. Różnią się one między sobą składem, smakiem oraz działaniem. Przedstawiamy ich krótką charakterystykę.

Miód – wszystkie odsłony

MIODY JASNE:

Miód akacjowy – znajduje zastosowanie przy zaburzeniach układu trawiennego, takich jak na przykład zgaga czy nadkwasota.

Miód rzepakowy – łatwo przyswajalny przez wątrobę, posiada istotne właściwości detoksykacyjne. Szybko krystalizuje, a jego wygląd po skrystalizowaniu przypomina smalec. Stosowany w chorobach serca.

Miód lipowy – posiada właściwości o działaniu napotnym, przeciwgorączkowym, wykrztuśnym i uspakajającym.

Miód koniczynowy – lekko kwaśny, działa uspakajająco i stosowany jest w wyczerpaniu nerwowym oraz anemii.

Miód malinowy - zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne. Podawany jest również w niedokrwistości i miażdżycy.

MIODY CIEMNE:

Miód wielokwiatowy – Stosowany przeciw anemii i alergii.

Miód gryczany – zawiera dużo magnezu i witamin. Stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, a także po złamaniach.

Miód wrzosowy –Posiada właściwości lecznicze, stosowany przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.

MIODY SPADZIOWE:

Miód ze spadzi drzew iglastych - stosowany przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc,

stawów i układu nerwowego. Polecany dla dzieci.

Miód ze spadzi drzew liściastych – ma właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciwzapalne

i dezynfekujące.

MIÓD SZTUCZNY:

Produkcja miodu sztucznego polega na rozpuszczeniu cukru w wodzie, w wyniku czego następuje hydroliza (rozpad) sacharozy. W ten sposób powstaje tak zwany cukier inwertowany, składający się z cukrów prostych (glukoza i fruktoza). Następnie taki miód jest doprawiany poprzez dodanie odpowiedniej ilości tzw. koloru cukrowego czyli barwnika cytrynowego jadalnego oraz esencji miodowej. Miód sztuczny ma niewiele wspólnego z prawdziwym pszczelim miodem.

Jak widać - do wyboru do koloru. Każdy smakosz znajdzie miód dla siebie. Należy jednak pamiętać, że miód w połączeniu z wysoką temperaturą traci swoje zdrowotne właściwości. Dlatego dodawanie go do herbaty mija się z celem, ponieważ zawiera on wtedy jedynie swoje walory smakowe.

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie