Masło poza swoimi bogatymi walorami smakowymi jest także źródłem wielu niezbędnych dla nas witamin – na przykład A czy D. Niestety, jako tłuszcz zwierzęcy zawiera dużą ilość cholesterolu. Dlatego nie powinno się go jeść codziennie, a osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi czy cierpiące na miażdżycę powinny go unikać.
Margaryna to tłuszcz pochodzenia roślinnego. To nic innego jak utwardzony sztucznie olej roślinny. Aby powstała margaryna, oleje zostają poddane tak zwanej reakcji uwodornienia w zakładach przemysłowych. Ma ona na celu ich przekształcenie ze stanu ciekłego w stan stały. Cały proces odbywa się z udziałem tak zwanego katalizatora (przyspieszacza reakcji), którym w tym przypadku jest nikiel. Smacznego...
Ponadto margaryny są sztucznie waloryzowane. Dodaje się do nich syntetycznych witamin. Dlatego właśnie kuszą nas one swoimi opakowaniami i hasłami na temat ich niewątpliwych walorów zdrowotnych. Niestety - ma to niewiele wspólnego z prawdą.
Masło czy margaryna? Wybór wydaje się być prosty. Jedząc masło dostarczasz sobie wielu cennych składników odżywczych. Kiedy wybierasz margarynę to tak jakbyś posmarował sobie kanapkę wysoko przetworzonym olejem. Jednak jeśli masz problemy z cholesterolem, zrezygnuj z masła. Gdy nie wyobrażasz sobie chleba bez warstewki tłuszczu, nie zastępuj masła margaryną. Dużo lepszą i zdrowszą alternatywą jest stosowanie masła z awokado. Awokado jest zdrowe i bogate w tłuszcze omega 3 i 6. Wystarczy utrzeć je w moździerzu z dodatkiem ulubionych przypraw i smarowidło do pieczywa gotowe.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto