Arabica
Jest najpopularniejszym rodzajem kawy, stanowi 70% światowej produkcji. Cechuje się tym wyższą jakością, im wyżej położona jest plantacja. Ziarna Arabiki są podłużne, zielonkawe i mają jasną, prostą bruzdę. Dają napar łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty, z posmakiem czekoladowym. Podczas spożywania nie powodują drapania w gardle. Arabica zawiera stosunkowo niewiele kofeiny. Mała filiżanka (80 ml) zawiera jedynie 60 mg.
Robusta
Rośnie i owocuje szybciej niż Arabika. Jest bardziej odporna na warunki klimatyczne. Ziarna mają żółto-zieloną barwę. Są mniejsze i bardziej owalne niż ziarna Arabiki. Zawierają ponad dwa razy więcej kofeiny niż Arabika (mała filiżanka (80 ml) zawiera 150 mg). Kawa z ziaren Robusty ma ostry, gorzkawy smak.
Kawa twarda
Najniżej ceniony gatunek kawy. Poddawana jest ona jedynie powierzchownej obróbce i zawiera sporo zanieczyszczeń. Ma ziemisty zapach i ślady odoru szpitalnych środków dezynfekcyjnych. W Polsce hurtownicy sypią ją do mieszanek, w celu zmniejszenia kosztów produkcji.
Kopi luwak
Kawę otrzymuje się z ziaren, które kot z rodziny łaszowatych wydala po zjedzeniu owoców. W żołądku kota trawiony jest jedynie owoc, a ziarna są wydalane. Pod wpływem soków trawiennych uwalniany jest charakterystyczny aromat. Ziarna zbierane są ręcznie, a skala rocznej produkcji to tylko 400 kg. Stąd wysoka cena.
Istnieją dwa sposoby obróbki ziaren kawy:
Na mokro: owoce są pozbawiane miąższu i moczone w wodzie. Po 24 - 48 godzinach fermentacji i oczyszczeniu strumieniem wody są one suszone w suszarkach i maszynie do złuszczania. W ten sposób ścierana jest pergaminowa łuska.
Na sucho: polega na rozsypywaniu owoców kawy na matach i suszeniu ich na pełnym słońcu. Po upływie trzech tygodni ziarna przekładane są do mechanicznej łuszczarki, która usuwa z nich zeschnięte otoczki i pozostałości miąższu.
Następnie ziarna poddawane są procesowi palenia. Tutaj podobnie wyróżniane są dwa sposoby.
Szybki – polega na podgrzaniu ziaren kawy do temperatury 220-260°C bardzo gorącym powietrzem, ogrzanym niekiedy do 600°C. Trwa 3-5 minut.
Klasyczny – polega na paleniu przez około 10-20 minut. Ziarna podgrzewane są stopniowo w bębnie, zmieniają barwę, zwiększają swoją objętość i zyskują charakterystyczny zapach.
Co zawierają ziarna kawy w swoim składzie?
od 1,5 do 2,3% kofeiny
16% tłuszczu
13% białek
11% wody
8% cukrów
7% soli mineralnych (z przewagą potasu i magnezu)
kwasy organiczne
pektynę
witaminę PP.
Picie kawy niesie za sobą szereg korzyści. Między innymi polepsza ona pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ. Obniża szanse zachorowania na marskość wątroby. Dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny, przyspieszając metabolizm. Zwiększa także efektywność środków przeciwbólowych.
Niestety istnieją także negatywne skutki picia nadmiernych ilości kawy. Może ona powodować rozdrażnienie, kłopoty ze snem, nadpobudliwość, żółknięcie zębów. Dlatego zaleca się spożywać dziennie nie więcej niż 500 mg kofeiny (4 filiżanki). Powyżej 1000 mg kofeina wykazuje działanie toksyczne. Dawka śmiertelna to 10 g naraz (około 80 filiżanek).
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto