dawkowanie.pl

Strona główna 19 czerwca 2018 , imieniny : Gerwazego i Protazego

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Kulinarne grzechy - najczęściej popełniane błędy w kuchni

data dodania: 29.04.2013

Czasami czynności kuchenne, które wydają nam się być błahe i bez znaczenia mogą znacząco odbić się na naszym zdrowiu. Należy wiedzieć na jakim tłuszczu smażyć, jakich potraw ze sobą nie łączyć , a których substancji nie podgrzewać. Aby to ci to ułatwić przedstawiamy listę najczęściej popełnianych błędów kulinarnych.

Kulinarne grzechy - najczęściej popełniane błędy w kuchniSmażenie na maśle

Masło jest tłuszczem, który nie nadaje się do smażenia. Wyjątek stanowi smażenie krótkotrwałe na przykład jajecznica czy jajko sadzone. Masło ma niską temperaturę dymienia co oznacza, że w wyniku działania temperatury szybko rozkłada się, wydzielając toksyczne związki takie jak akroleina. Do smażenia nadaje się jedynie tak zwane masło klarowane – gotowane wcześniej i pozbawione szkodliwych substancji.

 

Łączenie ogórka z pomidorem

Ogórka nie należy łączyć z warzywami bogatymi w witaminę C (na przykład z pomidorem, kapustą, papryką). Zawiera on bowiem enzym który niszczy kwas askorbinowy. Aby zapobiec stratom witaminy C, sałatkę z pomidora i ogórka należy skropić oliwą. Uchroni ona pomidor przed niszczącym działaniem enzymu zawartego w ogórku.

 

Łączenie pomidora z serem białym

Kto z nas nie lubi zjeść na śniadanie kanapki z twarożkiem i pomidorem? Niestety, nie jest to zbyt zdrowe połączenie. Kwasy zawarte w pomidorze łączą się z wapniem z produktów nabiałowych co może powodować odkładanie się nierozpuszczalnych kryształków w stawach i silny ból.

 

Czerwone mięso popite winem

Czerwone mięso charakteryzuje się wysoką zawartością dobrze przyswajalnego żelaza. W winie natomiast znajdują się substancje zwane garbnikami, które to ograniczają wchłanianie żelaza do naszego organizmu. Dostarczamy żelaza do organizmu, jednak ten nie ma go jak przyswoić.

 

Herbata z cytryną

Herbaciane listki zawierają w sobie glin. Badania wykazały, że może być on przyczyną powstawania choroby Alzheimera. Glin z herbaty jest dla nas nieprzyswajalny, więc możemy ją pić bez obaw. Dodanie do niej cytryny spowoduje przekształcenie glinu w formę bardziej przyswajalną. Stąd wniosek, iż picie herbaty z cytryną może przyczyniać się do wystąpienia tej choroby.

 

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie