Smażenie na maśle
Masło jest tłuszczem, który nie nadaje się do smażenia. Wyjątek stanowi smażenie krótkotrwałe na przykład jajecznica czy jajko sadzone. Masło ma niską temperaturę dymienia co oznacza, że w wyniku działania temperatury szybko rozkłada się, wydzielając toksyczne związki takie jak akroleina. Do smażenia nadaje się jedynie tak zwane masło klarowane – gotowane wcześniej i pozbawione szkodliwych substancji.
Łączenie ogórka z pomidorem
Ogórka nie należy łączyć z warzywami bogatymi w witaminę C (na przykład z pomidorem, kapustą, papryką). Zawiera on bowiem enzym który niszczy kwas askorbinowy. Aby zapobiec stratom witaminy C, sałatkę z pomidora i ogórka należy skropić oliwą. Uchroni ona pomidor przed niszczącym działaniem enzymu zawartego w ogórku.
Łączenie pomidora z serem białym
Kto z nas nie lubi zjeść na śniadanie kanapki z twarożkiem i pomidorem? Niestety, nie jest to zbyt zdrowe połączenie. Kwasy zawarte w pomidorze łączą się z wapniem z produktów nabiałowych co może powodować odkładanie się nierozpuszczalnych kryształków w stawach i silny ból.
Czerwone mięso popite winem
Czerwone mięso charakteryzuje się wysoką zawartością dobrze przyswajalnego żelaza. W winie natomiast znajdują się substancje zwane garbnikami, które to ograniczają wchłanianie żelaza do naszego organizmu. Dostarczamy żelaza do organizmu, jednak ten nie ma go jak przyswoić.
Herbata z cytryną
Herbaciane listki zawierają w sobie glin. Badania wykazały, że może być on przyczyną powstawania choroby Alzheimera. Glin z herbaty jest dla nas nieprzyswajalny, więc możemy ją pić bez obaw. Dodanie do niej cytryny spowoduje przekształcenie glinu w formę bardziej przyswajalną. Stąd wniosek, iż picie herbaty z cytryną może przyczyniać się do wystąpienia tej choroby.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto