Brokuły, kapusta oraz owoce drobnopestkowe (maliny, truskawki) ze względu na dużą zawartość błonnika zapobiegają odkładaniu się cholesterolu we krwi. Błonnik znajduje się szczególnie w surowych warzywach i owocach. Z kolei rzadko używany w naszym kraju karczoch dzięki zawartej w nim cynarynie hamuje produkcję cholesterolu, a czosnek obniża jego poziom i przeciwdziała miażdżycy.
Pomidory, ziemniaki, banany i awokado obniżają ciśnienie, ponieważ dużo jest w nich potasu.
Jeśli stres towarzyszy nam każdego dnia, potrzebujemy magnezu. Znajdziemy go w truskawkach, jeżynach, malinach i zielonej papryce.
W walce z otyłością i nadwagą najlepiej sprawdzą się owoce i warzywa. Dietetycy wskazują je jako niezbędne składniki w naszej codziennej diecie. Przede wszystkim przyspieszają spalanie kalorii. Niektóre warzywa mają tzw. ujemny bilans kaloryczny, jedząc je nie tylko nie tyjemy, ale i chudniemy. Dzieje się tak, ponieważ organizm trawiąc je wykorzystuje więcej energii niż one mu dostarczają. Są to: kapusta, sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, kalarepa, zielony groszek, szparagi oraz papryka. Ogórki dodatkowo oczyszczają toksyny z organizmu. Ponadto liczne warzywa i owoce są małokaloryczne, a słodycze zastąpić można słodkimi owocami (ograniczaj jednak banany, winogrona i mango).
Takie warzywa i owoce jak: surowa, gotowana lub surowa kapusta, seler, buraki czerwone, jabłka, brzoskwinie, melony oraz jagody przyspieszają oczyszczanie się organizmu. Czarna rzodkiew, karczoch, oliwki oraz cytrusy poprawiają pracę wątroby. Mają właściwości wiązania metali toksycznych i usuwania ich z organizmu. Nic tak nie pobudza rano jak świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i grejpfrutów.
Na pracę nerek pozytywny wpływ mają: truskawki, arbuzy, jabłka, gruszki, melony, ogórki, dynia, papryka, rzodkiewka, kalarepa oraz pomidory. Działają moczopędnie usuwając z moczem zbędne produkty przemiany materii. Natomiast potrawy z warzyw gotowanych na parze odciążą nerki.
Jeśli męczy cię zgaga, wypij sok z marchwi, która zawiera najlepiej zbilansowaną zawartość witamin i minerałów.
Warto zatem zadbać o to, aby każdego dnia wśród naszych posiłków znalazły się również warzywa i owoce.
Źródło: http://www.vitajuice.pl, http://kasikap.republika.pl
Autor: Iwona Berny
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto