Przed spożyciem alkoholu:
zjedz tłusty posiłek – tłuszcz powoduje zmniejszenie wchłaniania etanolu, dłużej pozostaniesz trzeźwy
zjedz owoce – spożywanie etanolu powoduje wypłukiwanie z organizmu witamin z grupy B i witaminy C.
W trakcie imprezy:
podstawowa zasada – nie mieszaj trunków!
staraj się unikać napojów gazowanych – dwutlenek węgla w nich zawarty przyspiesza wchłanianie etanolu
w miarę możliwości pij dużo wody
unikaj słonych potraw takich jak chipsy, orzeszki, paluszki – sól wiąże wodę w naszym organizmie. Podobnie działa alkohol - rano uczucie pragnienia będzie większe.
jeżeli masz możliwość, jako dodatek do alkoholu wybieraj sok pomarańczowy (bogaty w witaminę C) lub nasze polskie sprawdzone ogórki kiszone.
Następnego dnia:
pij dużo wody niegazowanej, aby nawodnić organizm
weź chłodny prysznic – pomoże ci to w walce ze zmęczeniem i bólem głowy
porządnie się wyśpij
sięgnij po sok owocowy, który zapewni ci dawkę utraconych witamin
wypij napój izotoniczny
kawa doda ci energii
możesz także zastosować się do metody wybijania klina klinem, przynosi ona jednak krótkotrwałą ulgę
uracz się sokiem z pomidorów, kiszonej kapusty lub wodą spod ogórków
na śniadanie zafunduj sobie coś lekkostrawnego i jednocześnie pożywnego (twój żołądek jest podrażniony, należy go potraktować łagodnie). Sięgaj po białe pieczywo, gorzką herbatę, nabiał, jajka
Niestety, negatywnych skutków spożywania alkoholu nie da się całkowicie wyeliminować. Możemy starać się je jedynie złagodzić. Jeżeli wypijemy trochę za dużo, następnego dnia musimy swoje wycierpieć.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto