Tarczyca jest gruczołem wydzielania dokrewnego. Jeżeli w organizmie występuje niedobór jodu, tarczyca stara się go pozyskać w jak największej ilości (60% jodu magazynowane jest w tarczycy, pozostałe 40% przypada na jajniki i krew). Powoduje to obrzęki nazywane inaczej wolami. Hormony tarczycy regulują metabolizm. W związku z tym ich zbyt niska produkcja, tak zwana niedoczynność tarczycy powoduje gwałtowne tycie, natomiast ich nadmierna produkcja - nadczynność tarczycy powoduje duży wzrost tempa metabolizmu i chudnięcie.
Bogatym źródłem jodu jest woda morska, dlatego przyjęło się, że wyjazdy nad morze są korzystne dla zdrowia. Dobrym rozwiązaniem było także wprowadzenie do sklepów soli jodowanej.
Skutki niedoboru jodu:
Tworzenie wola endemicznego na szyi
Nadwaga
Złe samopoczucie
Obniżenie zdolności umysłowych
Obniżona aktywność ruchowa
Zmęczenie
Suche i łamliwe włosy
Szybki puls i kołatanie serca
Drżenie kończyn
U dorosłych upośledzenie funkcji rozrodczych
Trudności w utrzymaniu ciąży
U dzieci w okresie pokwitaniowym - zahamowanie wzrostu
Występowanie stanów oszołomienia
Artretyzm.
Jednak nie tylko niedobór jodu jest szkodliwy, jego nadmiar również. Może prowadzić do niszczenia komórek tarczycy i zaburzeń w syntezie hormonów.
Korzyści wynikające z prawidłowego stężenia jodu w organizmie:
Prawidłowy metabolizm komórkowy
Łatwość koncentracji
Szybkie uczenie się
Prawidłowy wzrost
Zdrowe włosy i paznokcie
Witalność
Zdrowa skóra
Odpowiedni poziom cholesterolu we krwi
Odpowiednia waga ciała.
Produktami spożywczymi bogatymi w jod są:
kawior
tuńczyk
flądra
dorsz
sardynki
białe i czerwone wino
mleko.
Jak widać, jod jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym mimo, iż jego zapotrzebowanie jest niewielkie. Dlatego bardzo ważne jest, aby produkty w niego bogate były stałym elementem naszej diety.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto