Żywność ekologiczna jest przede wszystkim znacznie zdrowsza. W rolnictwie do upraw nie używa się żadnych sztucznych związków chemicznych. Tutaj stawia się na naturę. Przykładowo, zamiast pestycydów które mogą kumulować się w naszych tkankach przez lata, stosuje się nieszkodliwe wyciągi z grejpfruta czy zielonej herbaty. Należy dodać, iż takie gospodarstwo ekologiczne musi spełniać szereg wymogów np. nie może ono znajdować się zbyt blisko drogi. Ponadto do produktów ekologicznych nie dodaje się żadnych polepszaczy smaku.
Jedynym minusem żywności ekologicznej jest jej cena. Kupując produkty bezpośrednio od wytwórcy nie odczujemy zbytniej różnicy. Inaczej jednak sprawa wygląda, jeśli zaopatrujemy się w supermarketach czy jeszcze droższych sklepach ze zdrową żywnością. Tam spotkamy się ze sporą różnicą w cenie między zwykłym jogurtem a jogurtem EKO.
Wszystkie wymienione tu fakty przemawiają za EKO żywnością. Jednak decydującym argumentem na jej korzyść jest smak. Nie ma porównania między smakiem pomidora „pędzonego” sztucznie na pestycydach, a smakiem pomidora dojrzewającego naturalnie w słońcu!
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto