Przede wszystkim nie możemy zapominać o częstym myciu rąk, a także myciu: owoców, warzyw, mięsa i jajek tuż przed ich spożyciem.
Należy również zawsze sprawdzać daty ważności produktów (zwłaszcza przetworów mlecznych) oraz przechowywać produkty według wskazówek znajdujących się na opakowaniu.
Pod żadnym pozorem nie rozmrażajmy i ponownie zamrażajmy tej samej mrożonki.
Zdarzyć się również może, że będziemy zmuszeni zjeść gdzieś na mieście. Zwróćmy wówczas uwagę na czystość panującą w lokalu i przestrzeganie podstawowych zasad higieny przez personel restauracji.
Jeśli jednak pomimo stosowania się do powyższych wskazówek, zdarzy nam się zatruć, skorzystajmy z poniższych rad.
Podczas zatrucia pokarmowego, należy pić jak najwięcej wody, aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu, a także zrezygnować z jedzenia ciężkostrawnych lub mlecznych posiłków na korzyść sucharków, kleików lub kromek z masłem.
Domowym sposobem na zatrucie pokarmowe jest picie maślanki z dodatkiem startego korzenia imbiru czy też startych nasion kozieradki z kminkiem.
Jeśli wspomniane sposoby nie pomagają, wypij saszetkę leku uzupełniającego płyny i składniki mineralne w zaburzeniach gospodarki wodno- elektrolitowej.
Natomiast w razie podejrzenia zatrucia: grzybami, mięsem, rybą albo wówczas, gdy zatrucie pokarmowe nie ustępuję należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Autor: Aleksandra Święcicka
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto