Dieta
W celu ochrony wątroby przede wszystkim należy stosować określone zasady żywieniowe. Wskazane jest spożywanie lekkich, odtłuszczonych, nisko przetworzonych pokarmów. Powinny być one gotowane, duszone lub pieczone w folii aluminiowej a nie smażone na głębokim tłuszczu. Bardzo ważne jest regularne jedzenie kilku - do sześciu małych posiłków dziennie. Dzięki temu odciąża się wątrobę i nie zaburza przemiany materii.
Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i dobrana do potrzeb organizmu. Witaminy, zwłaszcza z grupy B (B1, B2, B6) oraz E chronią wątrobę przed szkodliwymi czynnikami a ponadto wzmagają ogólną wydolność organizmu. Dzięki temu odciąża się wątrobę i nie zaburza przemiany materii.
Wyciągi z nasion Ostropestu plamistego (Silybum marianum) oraz ziela karczochów (Cynara scolymus) znane są ze swoich właściwości osłaniających na komórki wątroby.
Obecna w karczochu cynaryna wpływa na utrzymanie prawidłowego stężenia lipidów i cholesterolu we krwi. Karczoch usprawnia trawienie poprzez wzmaganie wytwarzania żółci, a ponadto jest źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
Ostropest dzięki zawartości sylimaryny wykazuje działanie rozkurczowe, detoksykujące, żółciotwórcze i żółciopędne. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi i chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem trucizn, między innymi muchomora sromotnikowego. Jest on stosowany zarówno profilaktycznie jak i leczniczo – przy marskości i stłuszczeniu wątroby oraz w kamicy żółciowej.
W celu ochrony i regeneracji wątroby warto sięgnąć po apteczne preparaty, które zawierają powyższe składniki- Cynarex i Sylimarol.
Fosfolipidy to kolejne niezbędne składniki diety wspomagającej wątrobę. Ich źródłem jest lecytyna, otrzymywana min. z nasion soi, rzepaku oraz żółtek jaj. Fosfolipidy z lecytyny (Esseliv, Essentiale forte) odbudowują uszkodzone błony komórkowe oraz wzmagają transport składników odżywczych pomiędzy komórkami wątroby, dzięki czemu następuje poprawa metabolizmu.
W preparatach stosowanych w chorobach wątroby wykorzystuje się również asparaginian ornityny (Hepatil). Jest to aminokwas wzmagający usuwanie amoniaku z organizmu. Przyspiesza wątrobowe i mózgowe procesy odtruwania, korzystnie wpływając na przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmie oraz regeneruje hepatocyty.
Osoby cierpiące na schorzenia wątroby obowiązuje całkowity zakaz spożywania alkoholu. Warto rzucić palenie, ograniczyć kawę, herbatę i napoje gazowane. Ponadto, sól kuchenną należy zastąpić ziołami stymulującymi układ trawienny - imbirem, majerankiem i miętą. Natomiast pikantne przyprawy podrażniają wątrobę, dlatego lepiej ich unikać.
Autor: Aleksandra Rak
Źródła: www.milionkobiet.p, www.wikipedia.pl
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto