Majonez:
Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak ogromną bombą kaloryczną jest majonez. W jego 100 g jest aż 663 kcal! Jedna łyżeczka (25 g) to 166 kcal. Dodanie takiej porcji do kanapki z szynką i pomidorem podnosi jej kaloryczność nawet o 50%. Popularna sałatka jarzynowa wcale nie jest dietetyczna, jak się może wydawać. Dodatek majonezu sprawia, że staje się potrawą wysokokaloryczną. W takim razie czego używać zamiast majonezu? Polecamy musztardę. 100 g to jedyne 92 kcal, a łyżeczka (25g) - 18 kcal. Różnica jest ogromna. Kaloryczny majonez można zastąpić również ketchupem. 100 g zawiera bowiem 93 kcal, a łyżeczka (25g) 14 kcal.
Jeżeli jednak nie przepadasz za musztardą i ketchupem, proponujemy własnoręcznie sporządzone sosy. Wystarczy gęsty jogurt naturalny zmieszać z ulubionymi przyprawami, warzywami i czosnkiem. Na rynku dostępne są także majonezy typu light, jednak niewiele mają one wspólnego ze smakiem prawdziwego majonezu.
Śmietanka do kawy, mleko skondensowane:
Nie wyobrażasz sobie dnia bez porannej kawy ze śmietanką? A może używasz mleka skondensowanego? Pół biedy, jeżeli jest ono niesłodzone. Gorzej jeżeli stosujesz wariant z dodatkiem cukru. Śmietanka do kawy ma 12% tłuszczu. Mleko skondensowane 7,5%. Jak to się ma do ich kaloryczności?
30 ml śmietanki 12% - 42 kcal
30 ml mleka skondensowanego słodzonego – 99 kcal
30 ml mleka skondensowanego niesłodzonego – 40 kcal
Czarna kawa z ekspresu praktycznie nie zawiera kalorii. Dodając do niej któryś z powyższych „zabielaczy”, zapewniamy sobie porcję niepotrzebnych kalorii. Co zatem stosować? Najlepszym rozwiązaniem będzie 2% mleko. Porcja 30 ml zawiera jedynie 17 kcal. Widać różnicę, prawda?
Śmietana:
Na rynku dostępne są śmietany homogenizowane o różnej zawartości tłuszczu, mianowicie 12%, 18% i 22%. Tłuszcz to związek wysokoenergetyczny. 1 gram dostarcza nam 9 kcal.
100 g śmietany 12% - 136 kcal
100 g śmietany 18% - 189 kcal
100 g śmietany 22% - 222 kcal
Zamiast śmietany warto sięgnąć po jogurty naturalne typu greckiego. Taki jogurt jest bardzo gęsty, nie ścina się dodany do zupy i zawiera od 4% do 8% tłuszczu. Do dań podawanych na zimno, np. do mizerii, idealny będzie zwykły jogurt naturalny, o zawartości 3,5% tłuszczu.
Jasne pieczywo (z oczyszczonej mąki):
Pieczywo często obwiniane jest o powodowanie otyłości. Nic bardziej mylnego, trzeba tylko wiedzieć po jakie pieczywo sięgać. Produkty z mąki oczyszczonej (pieczywo jasne) są pozbawiane w procesie technologicznym tego, co w nich najlepsze. Stanowią jedynie źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Natomiast produkty nieoczyszczone (pełnoziarniste) stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego oraz węglowodanów złożonych, które ulegają trawieniu stopniowo - dzięki czemu dłużej jesteśmy syci. Dlatego zamień jasny chleb na ciemny, a będziesz zdrowszy.
Metody przyrządzania:
Będąc na diecie zrezygnuj ze smażenia potraw na tłuszczu. Doskonałą alternatywą będzie smażenie bez tłuszczu na patelni teflonowej, duszenie, pieczenie, gotowanie w wodzie czy na parze. Potrawy smażone na tłuszczu potrafią pochłonąć jego bardzo dużą ilość, co może spowodować nawet kilkakrotny wzrost kaloryczności dania. Poza tym nie jest to zbyt zdrowa metoda przyrządzania potraw.
Jak widać, będąc na diecie nie trzeba rezygnować ze wszystkich potraw. Trzeba tylko wiedzieć jak je przyrządzić, aby zachowując walory smakowe zmniejszyć ich kaloryczność.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto