dawkowanie.pl

Strona główna 16 września 2024 , imieniny : Edyty i Kornela

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Jak leczyć zatrucie pokarmowe?

data dodania: 27.06.2012

Zatrucia pokarmowe szczególnie często zdarzają się na wakacjach podczas upałów, kiedy wysokie temperatury powodują szybsze mnożenie się bakterii. Objawy zatrucia pokarmowego to nudności, wymioty, biegunka oraz gorączka i dreszcze. Niestety, nie ma leków, które w błyskawiczny sposób zniwelują przykre dolegliwości. Istnieją jednak sposoby, które skutecznie przyspieszą wyleczenie.

zatrucia pokarmoweNajczęstszą bakteryjną przyczyną zatrucia pokarmowego jest bakteria Campylobacter, znajdująca się w surowym mięsie drobiowym, niepasteryzowanym mleku, czerwonym mięsie i nieprzegotowanej wodzie. Kolejny, często występujący typ bakterii to Salmonella, którą można znaleźć w niepasteryzowanym mleku, jajkach i produktach z surowych jajek, surowym mięsie i drobiu. Inne częste przyczyny zatrucia pokarmowego to bakterie Listeria, pałeczki Shigella (powodujące biegunkę podróżnych) i bakterie Clostridia. Jeśli żywność przygotowywana jest w niehigienicznych warunkach, mogą się do niej dostać bakterie. Przy odpowiednich warunkach (wilgotności, składnikach odżywczych, temperaturze i czasie) z jednej bakterii mogą rozwinąć się ich miliony. Im więcej bakterii, tym większa szansa infekcji i zachorowania. Okres wylęgania choroby jest różny w każdym przypadku zatrucia pokarmowego. W niektórych sytuacjach objawy pojawiają się w czasie od 30 minut do kilku godzin, ale większość zatruć pokarmowych wywołuje objawy po 12−48 godzinach. Pojawiają się nudności, wymioty, ból głowy, podwyższona temperatura i biegunka. Dolegliwości takie  utrzymują się kilka dni. 

 

W tym czasie należy przede wszystkim dbać o prawidłowe nawodnienie, ponieważ odwodnienie i utrata cennych elektrolitów (zwłaszcza sodu, potasu i chloru) może stanowić zagrożenie życia. Do picia należy podawać wodę niegazowaną, herbatę lub miętę, a najlepiej płyny elektrolitowe. Warto nabyć granulat elektrolitowy, który po rozpuszczeniu w wodzie idealnie uzupełnia niedobory minerałów, powstałe w wyniku intensywnych wymiotów i biegunek (Orsalit). Zaleca się, aby preparat stosować według określonego schematu. Najpierw przez 3-4 godziny w małych porcjach należy przyjąć ok 8 saszetek rozpuszczonych w wodzie (tzw. faza nawadniająca) i kolejno po każdej biegunce lub wymiotach 1 saszetkę (tzw. faza nawadniania podtrzymującego). Płyny powinny być podawane w małej ilości, w temperaturze pokojowej, aby nie pobudzać wymiotów. Pokarmy stałe - koniecznie lekkostrawne - podajemy po minimum 6-10 godzinach od ustąpienia objawów. Godne polecenia są dania przeznaczone dla małych dzieci: kaszki, zupki itp. 

 

Ponadto, w trakcie zatrucia konieczne jest podawanie środków wiążących toksyny, np. węgla leczniczego, glinki białej (Smecta) oraz probiotyków bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus (np. Dicoflor, Floridral, Lacidofil itp.) i  drożdży Saccharomyces (Enterol), które ograniczają rozwój patologicznych bakterii w przewodzie pokarmowym. 

 

Pamiętaj - większość przypadków zatrucia pokarmowego ustępuje w ciągu kilku dni, bez konieczności udawania się do lekarza. Należy jednak poszukać pomocy lekarskiej, kiedy choroba trwa dłużej niż kilka dni, jeśli w stolcu znajduje się krew albo żółty lub zielony śluz albo jeśli zatrucie dotyczy kobiet w ciąży, osób w bardzo podeszłym wieku lub niemowląt.


Autor: mgr farm. Aleksandra Rak


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie