dawkowanie.pl

Strona główna 29 września 2023 , imieniny : Michała i Michaliny

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Jajko – nie tylko na Wielkanoc

data dodania: 30.03.2013

Z Wielkanocą jajka kojarzą się każdemu z nas. Wiedza na ich temat nie powinna się ograniczać jedynie do techniki malowania pisanek. Jajka bowiem, stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych i są produktem wykorzystywanym w przygotowywaniu wielu potraw w kuchni polskiej.

Jajko – nie tylko na WielkanocPrzeciętne jajo kurze składa się z:

  • 74,8 % wody
  • 12,6% białka
  • 10,0% tłuszczu
  • 1,1% węglowodanów

Ponadto, jajka są doskonałym źródłem witaminy A, D i witamin z grupy B. Co prawda, przeciętne  żółtko zawiera 210mg cholesterolu (1 jajko pokrywa 80% dziennego zapotrzebowania), jednak przeprowadzone badania wykazały, iż ilość ta nie wpływa na wzrost poziomu cholesterolu w naszej krwi.
W sklepach możemy kupić jaja różnych kategorii:

  • 0 – jaja z chowu ekologicznego
  • 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
  • 2 – jaja z chowu ściółkowego
  • 3 –jaja z chowu klatkowego

Różnią się one między sobą ceną i zawartością składników odżywczych. Jak wiadomo, szczęśliwa kura znosi dobre jajka. Dlatego wybierajmy jaja ekologiczne lub te od kur z wolnego wybiegu.

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie