Dieta jest nie tyle sposobem na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, co kopalnią pomysłów kulinarnych i stylem życia, opierającym się na umiejętności czerpania z niego tego, co najlepsze. Gdyby przenieść do naszej kuchni jej wytyczne na stałe, zyskalibyśmy doskonałe zdrowie, a przy okazji zrzucili zbędne kilogramy.
W czasie upalnych dni najlepsza okazuje się dieta śródziemnomorska - zdrowa, smaczna i różnorodna. Przeważają tutaj warzywa i owoce, ryby oraz owoce morza, rośliny strączkowe, "dobre" węglowodany (kasze, makarony, pełnoziarniste pieczywo), oliwa z oliwek i czerwone wino. Posiłki złożone z takich produktów bogate są w białko pochodzenia roślinnego, błonnik, witaminy, mikro i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Potrawy
są aromatyczne (dzięki naturalnym ziołowym przyprawom) i lekkostrawne ( oliwa z oliwek zastępuje niezdrowe tłuszcze, a spożycie czerwonego mięsa jest znacznie ograniczone). Miejsce śmietany zastępuje gęsty jogurt, który ma różnorodne zastosowanie i dużo mniej kalorii.
Lato to najlepszy czas na zmianę nawyków żywieniowych. Nie trzeba skrupulatnie liczyć kalorii, wystarczy, że talerz będzie mądrze zapełniany. Należy jeść to, na co ma się ochotę, ale z umiarem i świadomie. Warto wypracować nawyk odróżniania chwilowych zachcianek od rzeczywistych potrzeb, a te latem można ująć w kilku punktach – jedzmy lekko, świeżo, a przede wszystkim nawadniajmy organizm.
Autor: mgr farm. Aleksandra Rak
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto