Herbata zielona – powstaje z liści, które nie były poddawane fermentacji. Obniża poziom cholesterolu we krwi, przyspiesza procesy trawienne, łagodnie pobudza, działa przeciwstarzeniowo.
Herbata czarna – otrzymywana poprzez złożoną obróbkę liści herbacianych: więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenie. Zawiera dużo teiny – przez co działa pobudzająco, obniża ciśnienie krwi – ale także dużą ilość szkodliwych garbników, które wraz ze wzrostem czasu parzenia przechodzą do naparu. Dlatego nie należy jej parzyć zbyt długo.
Herbata biała - powstaje wyłącznie z pąków liści, nazywana bywa „eliksirem młodości”. Zawiera dużo witaminy C oraz kofeiny, dzięki czemu pobudza i orzeźwia. Wykazuje najsilniejsze działanie antyoksydacyjne wśród wszystkich rodzajów herbat.
Herbata czerwona – powstaje w wyniku przeprowadzenia krótkiej fermentacji. Wspomaga pracę wątroby, pobudza procesy trawienne, w związku z czym pomaga skutecznie walczyć z nadwagą, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera także duże ilości cennych aminokwasów, wzmacnia organizm, poprawia pamięć, obniża ciśnienie i działa uspokajająco.
Herbata Mate - zawiera alkaloidy takie jak kofeina, teobromina i teofilina, saponiny oraz kwas chlorogenowy. Obniża poziom cholesterolu, chroni komórki wątroby, stymuluje funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego jednocześnie nie powodując uzależnienia. Korzystnie działa na układ sercowo – naczyniowy, hamuje apetyt i jest zalecana w leczeniu otyłości. Zawiera szereg witamin: A, C, E, B1, B2, karoten, ryboflawinę, wapń, magnez, żelazo, potas.
Herbata żółta - powstaje z najmłodszych pędów i pączków liści, które ulegają częściowej fermentacji. Jest to niezwykle rzadki rodzaj herbaty, dość trudno dostępny i kosztowny.
Herbaty aromatyzowane - to herbaty z dodatkiem: suszonych owoców, przypraw korzennych lub ziołowych, płatków kwiatów czy aromatów owocowych.
Herbata Rooibos – nie zawiera kofeiny. Działa rozkurczowo, np. przy kolkach. Wykazuje działanie lecznicze w problemach żołądkowych, np. biegunce czy zatwardzeniu. Zapobiega mdłościom, działa kojąco przy bólach głowy, bezsenności i rozdrażnieniu.
Jednak z ilością spożywanej herbaty nie należy przesadzać. Efektem nadmiernego spożycia teiny może być rozdrażnienie, nadmierne pobudzenie, nerwowość i problemy ze snem. Bezpieczna dawka to 5 filiżanek herbaty dziennie.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto