dawkowanie.pl

Strona główna 18 października 2018 , imieniny : Łukasza i Juliana

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Herbata herbacie nie równa

data dodania: 01.02.2013

Herbata to produkt spożywczy uzyskiwany z wiecznie zielonej rośliny z rodzaju Camelia. Do produkcji herbaty wykorzystuje się młode listki i ich pączki, z których po odpowiedniej obróbce sporządza się napar. Istnieje kilka rodzajów herbaty. Przedstawiamy krótką ich charakterystykę.

Herbata herbacie nie równaHerbata zielona – powstaje z liści, które nie były poddawane fermentacji. Obniża poziom cholesterolu we krwi, przyspiesza procesy trawienne, łagodnie pobudza, działa przeciwstarzeniowo.

Herbata czarna – otrzymywana poprzez złożoną obróbkę liści herbacianych: więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenie. Zawiera dużo teiny – przez co działa pobudzająco, obniża ciśnienie krwi – ale także dużą ilość szkodliwych garbników, które wraz ze wzrostem czasu parzenia przechodzą do naparu. Dlatego nie należy jej parzyć zbyt długo.

Herbata biała - powstaje wyłącznie z pąków liści, nazywana bywa „eliksirem młodości”. Zawiera dużo witaminy C oraz kofeiny, dzięki czemu pobudza i orzeźwia. Wykazuje najsilniejsze działanie antyoksydacyjne wśród wszystkich rodzajów herbat.


Herbata czerwona – powstaje w wyniku przeprowadzenia krótkiej fermentacji. Wspomaga pracę wątroby, pobudza procesy trawienne, w związku z czym pomaga skutecznie walczyć z nadwagą, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera także duże ilości cennych aminokwasów, wzmacnia organizm, poprawia pamięć, obniża ciśnienie i działa uspokajająco.

Herbata Mate - zawiera alkaloidy takie jak kofeina, teobromina i teofilina, saponiny oraz kwas chlorogenowy. Obniża poziom cholesterolu, chroni komórki wątroby, stymuluje funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego jednocześnie nie powodując uzależnienia. Korzystnie działa na układ sercowo – naczyniowy, hamuje apetyt i jest zalecana w leczeniu otyłości. Zawiera szereg witamin: A, C, E, B1, B2, karoten, ryboflawinę, wapń, magnez, żelazo, potas.

Herbata żółta - powstaje z najmłodszych pędów i pączków liści, które ulegają częściowej fermentacji. Jest to niezwykle rzadki rodzaj herbaty, dość trudno dostępny i kosztowny.

Herbaty aromatyzowane - to herbaty z dodatkiem: suszonych owoców, przypraw korzennych lub ziołowych, płatków kwiatów czy aromatów owocowych.

Herbata Rooibos – nie zawiera kofeiny. Działa rozkurczowo, np. przy kolkach. Wykazuje działanie lecznicze w problemach żołądkowych, np. biegunce czy zatwardzeniu. Zapobiega mdłościom, działa kojąco przy bólach głowy, bezsenności i rozdrażnieniu.

Jednak z ilością spożywanej herbaty nie należy przesadzać. Efektem nadmiernego spożycia teiny może być rozdrażnienie, nadmierne pobudzenie, nerwowość i problemy ze snem. Bezpieczna dawka to 5 filiżanek herbaty dziennie.

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie