dawkowanie.pl

Strona główna 10 października 2024 , imieniny : Pauliny i Franciszka

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

GMO – o co tak naprawdę tyle hałasu?

data dodania: 07.12.2012

Na początku należy wyjaśnić, czym jest żywność modyfikowana genetycznie. Otóż jest to żywność, której materiał genetyczny został zmieniony w sposób sztuczny w laboratorium. Przykładowo, do kombinacji genów kukurydzy wprowadza się gen bakterii, odpowiedzialny za produkowanie przez nią pestycydu. W wyniku takiego zabiegu kukurydza również zyskuje zdolność jego wytwarzania. Genetyczne modyfikacje nie tyczą się jedynie pożywienia. Są stosowane także przy produkcji leków.

GMO – o co tak naprawdę tyle hałasu?Stosując modyfikacje genetyczne można osiągnąć między innymi produkty o dłuższej trwałości, odporne na działanie szkodników i herbicydów czy infekcje wirusowe oraz bakteryjne. Do najczęściej modyfikowanych roślin na świecie należą:

  • kukurydza

  • pomidory

  • soja

  • ziemniaki

  • tytoń

Technologia ta jest stosunkowo nowa. Dlatego nie przeprowadzono badań, które sprawdzałyby wpływ na ludzki organizm stosowanych w produktach żywnościowych modyfikacji genowych. Nie wiemy, czy żywność taka jest dla nas szkodliwa i czy szkody jakie może nam wyrządzić nie będą się kumulować przez lata.

Teoretycznie w Polsce na razie nie znajdziemy żywności modyfikowanej genetycznie na sklepowych półkach. Co z tego, skoro pasze dla zwierząt hodowlanych sprowadzane są z zza granicy i aż kipią od GMO! Kiedy kupujemy mięso w sklepie, prawdopodobieństwo, iż zwierzę było karmione paszą genetycznie modyfikowaną jest niezwykle wysokie. Jedynym rozwiązaniem jest kupowanie mięsa u sprawdzonych hodowców, którzy pasz takich nie stosują, lub przejście na wegetarianizm.

Ponadto na świecie produkty GMO nie są w żaden sposób znakowane. Na opakowaniu pomidorów nie ma informacji czy są to „zwykłe” pomidory czy ich zmodyfikowani bracia. Konsument nie może świadomie rezygnować z ich spożycia, bo zwyczajnie nie wie, gdzie się one znajdują.

Podsumowując, żywność modyfikowana genetycznie skrywa przed nami swoje tajemnice. Nie wiemy czy i jak bardzo jest szkodliwa oraz jakie będą dalsze konsekwencje z jej spożywania. Nie zmieni się to, dopóki nie zostaną wykonane specjalistyczne badania w tym kierunku.

Autor: Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie