Podstawowym zadaniem wątroby jest tak zwana detoksykacja organizmu, to znaczy usuwanie toksyn znajdujących się w ustroju, poprzez filtrowanie krwi. W cyklu ornitynowym przekształca ona toksyczny amoniak w mocznik, który wydalany jest wraz z moczem. Kolejnym zadaniem wątroby jest produkcja żółci - wydzieliny biorącej czynny udział w trawieniu tłuszczów. Ponadto jest też doskonałym narządem magazynującym.
Wątroba charakteryzuje się niezwykle dobrą zdolnością regeneracji. Jednak podczas ciągłej ekspozycji na toksyny takie jak np. alkohol, używki czy też infekcje pasożytnicze, może odmówić nam posłuszeństwa. Większość ludzi ze schorzeniami wątroby nie zdaje sobie z nich sprawy aż do bardzo zaawansowanego stadium, gdyż przebieg choroby często bywa bezobjawowy.
Dobierając odpowiednie pokarmy możemy wspomóc regenerację naszej wątroby. Zasady tak zwanej diety wątrobowej są czytelne i łatwe do zastosowania. Przede wszystkim należy zrezygnować z posiłków bogatych w tłuszcz. Im mniej tłuszczu dostarczymy w diecie, tym mniej żółci wątroba będzie musiała wyprodukować. Poza tym spożywane produkty powinny być lekkostrawne. Porcje nie powinny być zbyt duże, dlatego najlepiej rozłożyć dzienną rację pokarmową na 5-6 posiłków.
Najlepszą metodą na przygotowywanie posiłków będzie gotowanie, gotowanie na parze lub duszenie (ale bez obsmażania!). Unikamy produktów ciężkostrawnych, takich jak np. tłuste sery, wyroby cukiernicze, słodycze, kawa, napoje gazowane, tłuste mięsa, frytki. Jeżeli będziemy trzymać się zaleceń, szybko zauważymy poprawę samopoczucia, a kłucie pod żebrami przestanie nam dokuczać.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto