Wypadanie włosów, łamliwe paznokcie, trudności w koncentracji i skupieniu się na nauce, szybkie męczenie się organizmu, nieustanne uczucie zimna, bladość skóry czy też zawroty i bóle głowy – to typowe objawy anemii, czyli niedoboru żelaza w organizmie.
Podstawowym badaniem stwierdzającym, czy rzeczywiście cierpimy na niedokrwistość jest badanie krwi.
Wyniki krwi świadczące o anemii to poziom hemoglobiny wynoszący: u mężczyzn - poniżej 130 g/l, u kobiet – poniżej 120 g/l, u kobiet w ciąży – poniżej 110 g/l, u dzieci – poniżej 110 g/l.
Stwierdzona anemia wymaga od nas przestrzegania diety bogatej w żelazo, witaminę B12, a także w witaminę C ułatwiającą przyswajanie żelaza.
Głównymi źródłami żelaza są: chude mięso, tłuste ryby, żółtka jajek, indyk, drób oraz wątróbka.
Witaminę B12 znajdziemy w: mleku i jego przetworach, rybach oraz mięsie.
Witamina C występuję głównie w: owocach cytrusowych, natce pietruszki, czerwonej papryce, ziemniakach.
W aptekach nabędziemy również specjalne suplementy diety zawierające żelazo.
Warto dodać, że w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia niedokrwistości są: kobiety w ciąży, kobiety cierpiące na obfite miesiączki, sportowcy, wegetarianie oraz osoby niewłaściwie się odżywiające.
Jeśli cierpisz na anemię, należy skonsultować się z lekarzem.
Autor: Aleksandra Święcicka
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto