Lato jest okresem szczególnym, w którym nasz organizm wymaga odpowiedniego sposobu
odżywiania. Ładna pogoda, wysoka temperatura i większa ilość czasu spędzanego na świeżym
powietrzu sprawiają, że dla zdrowia i odpowiedniej wagi powinniśmy zmienić swoje nawyki.
Czego nasz organizm naprawdę...
Lato to czas przygód, nowych doświadczeń i szaleństw, a przede wszystkim pięknej pogody. Niestety, nie zawsze jest ona taka jak moglibyśmy sobie wymarzyć. I nie chodzi tu wcale o deszcze, burze czy niską temperaturę - zbyt duży upał zniechęca nas do wszelkiej aktywności, czujemy się zmęczeni i...
Jedną z najbardziej popularnych diet w dzisiejszych czasach jest dieta francuskiego lekarza Pierre Dukana. Można ją spotkać także pod nazwą diety Protal, pochodzącej od jej głównego założenia, które polega na ograniczeniu spożycia tłuszczów i węglowodanów, na rzecz większego spożycia produktów...
Dieta kapuściana swoją popularność zawdzięcza plotce, iż to dzięki niej Aleksander Kwaśniewski zrzucił szybko zbędne kilogramy. Dlatego też można ją spotkać pod nazwą diety prezydenckiej. Jej założenia są niezwykle proste. Chodzi o to, aby przez cały czas trwania diety spożywać specjalną zupę,...
Czym jest tajemniczo brzmiący indeks glikemiczny? To nic innego, jak miara szybkości trawienia pokarmu oraz jego zdolność do podnoszenia poziomu glukozy we krwi. Mechanizm działania jest bardzo prosty. Im szybciej dany produkt ulega rozpadowi w układzie trawiennym, tym wyższy jest jego indeks...
Dieta Kopenhaska uważana jest za jedną z najbardziej restrykcyjnych diet na świecie. Trwa ona dokładnie 13 dni i w trakcie jej stosowania można schudnąć od 7 do nawet 20 kilogramów. Spożywać należy trzy posiłki dzienne, w krótkich odstępach czasu, tak aby ostatni posiłek zjeść przed godziną 18.
Efekt diety pozostanie trwały tylko wtedy, gdy zmodyfikujemy nasze nawyki żywieniowe. Nie możemy się głodzić, wystarczy że wprowadzimy kilka zmian dotyczących pory i ilości posiłków spożywanych w ciągu dnia. Przyda się również bardziej krytyczne podejście do tego, co jemy.
Jogurty stanowią doskonałe źródło białka, fosforu i wapnia. Dodatkowo są bardzo smaczne i świetnie nadają się na przekąskę. W sklepach znaleźć możemy szeroki wybór ich smaków i rodzajów, zatem jeżeli ktoś lubi jogurty, nigdy mu się one nie znudzą.
Anemia jest chorobą spowodowaną niedostateczną produkcją czerwonych krwinek przez organizm. W związku z tym często nazywana jest też niedokrwistością. Podstawą do jej rozpoznania jest obniżona zawartość hemoglobiny i erytrocytów we krwi.
Wrzody to ubytki wyścielającej żołądek i dwunastnicę błony śluzowej. Ich obecność powoduje większe narażenie ścian narządu na działanie kwasu solnego, jaki wydzielany jest w trakcie trawienia pokarmów. Do najczęstszych przyczyn występowania wrzodów zalicza się zakażenie bakteryjne Helicobacter...
Cholesterol jest związkiem występującym w każdej komórce zwierzęcej, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istnieją dwa rodzaje cholesterolu - tak zwany dobry – HDL i zły – LDL. Frakcja LDL może odkładać się w ścianie tętnic, prowadząc do zablokowania przepływu krwi i to właśnie...
Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, charakteryzuje się zaburzeniami podczas trawienia i wchłaniania mieszaniny białek roślinnych, zwanej glutenem. Gluten naturalnie występuje w zbożach -takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Owies jest zbożem wolnym od glutenu, jednak nie zaleca się jego...
Nadciśnienie tętnicze jest stanem, w którym nasze ciśnienie tętnicze krwi jest za wysokie. Świadczyć ono może o schorzeniach serca. Lekceważenie nadciśnienia może doprowadzić do poważnego uszkodzenia nerek, a nawet zawału serca czy udaru mózgu.
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Spełnia bardzo wiele funkcji i w związku z tym nie da się bez niej żyć. Dlatego warto o nią zadbać, bo wątroba jest tylko jedna!
Czekolada to jeden z najbardziej popularnych łakoci na świecie. Nic dziwnego - jest słodka i poprawia nam samopoczucie. Produkowana jest z ziaren kakaowca, a konkretnie z miazgi i tłuszczu kakaowego. Mechanizm poprawy naszego nastroju po spożyciu czekolady polega na wzmożonym wydzielaniu...
Masło to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Otrzymuje się go poprzez ubijanie śmietany z mleka krowiego. Prawdziwe, dobre masło powinno zawierać nie mniej niż 80% tłuszczu mlecznego. Jeżeli na opakowaniu użyto słowa „masło” powinniśmy mieć pewność, że kupujemy tłuszcz dobrej jakości. Niestety -...
W okresie jesienno- zimowym dostarczanie odpowiedniej dawki witamin jest znacznie ograniczone, a dodatkowo nasz organizm musi zmagać się z sezonem grypowym. Jak sobie radzić w tej sytuacji?
Nadwaga i otyłość stały się w dzisiejszych czasach ogromnym, ciągle narastającym problemem. Coraz częściej słyszy się o produktach typu light. Producenci zachwalają je jako smaczny i łatwy sposób na zgubienie zbędnych kilogramów. A czym są one tak naprawdę?