Najwyższy indeks glikemiczny przypisywany jest glukozie i wynosi 100. Względem tej wartości obliczane są indeksy dla innych węglowodanów i produktów je zawierających. Najszybciej rozkładaną substancją w naszym organizmie jest sacharoza, czyli powszechnie stosowany cukier. Zostaje on rozłożony na glukozę i organizm domaga się kolejnych porcji. Im wyższy indeks glikemiczny produktu, tym szybciej odczuwamy głód. Im indeks jest niższy, tym produkt wolniej się trawi, a my jesteśmy syci.
Czy zdarzyło ci się kiedyś zjeść porządną porcję makaronu, a po godzinie znów poczułeś się głodny? To wszystko wina wysokiego indeksu glikemicznego, który sprawia, że makaron szybko się trawi. Podobnie sprawa wygląda z uczuciem senności, często występującym po spożyciu węglowodanowego posiłku. Poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, a następnie szybko maleje. To sprawia, iż czujemy się pozbawieni energii. I co wtedy robimy? Sięgamy po czekoladę czy inne łakocie, które ulgę przynoszą tylko na chwilę. Dlatego znowu po nie sięgamy - i tak do wieczora.
Jeśli spożywamy produkty o wysokim indeksie glikemicznym, do krwi dostaje się dużo glukozy i nasza trzustka zaczyna produkować hormon zwany insuliną. Jej zadaniem jest obniżenie poziomu glukozy we krwi (dostarczenie jej do komórek ciała). Ponieważ jej rola jest tak ważna, należy utrzymywać ją na w miarę niskim poziomie. Można to osiągnąć, spożywając produkty o niskim indeksie glikemicznym. Spożywanie takich produktów pozwala na skuteczną redukcję masy ciała.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto