dawkowanie.pl

Strona główna 14 sierpnia 2018 , imieniny : Alfreda i Euzebiusza

Zapomniałem(am) login/hasło

Leki refundowane
wykaz z dnia: 2015.02.20
zgodny z publikacją
Ministerstwa Zdrowia
Czy chodziło ci o:


Artykuły

Kategorie

Dieta w czasie upałów – krótki poradnik

data dodania: 12.08.2013

Gdy upały dają nam się we znaki, myślenie o przygotowywaniu posiłków i jedzeniu jest ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę. Jednak żeby się orzeźwić i ochłodzić, wcale nie trzeba przygotowywać skomplikowanych dań. Postawmy na prostotę!

Dieta w czasie upałów – krótki poradnikKiedy z nieba leje się żar najlepiej sięgać po produkty, mające właściwości chłodzące. Są nimi między innymi warzywa i owoce. Zawierają bowiem mnóstwo wody i składników mineralnych, które tracimy w dużych ilościach wraz z potem. Polecane są w szczególności ogórki, pomidory, sałata, arbuz, czereśnie, kiwi, jabłka.

Ważne jest, aby spożywane posiłki były małej objętości a potrawy lekkostrawne. Zrezygnuj w takim razie z dań smażonych, pieczonych i ciężkostrawnych. Zastąp je lekkimi zupami i potrawami przygotowywanymi metodą gotowania w wodzie lub na parze.

Kolejną niezwykle ważną kwestią są płyny jakie przyjmujemy w trakcie upałów. Wraz ze wzrostem temperatury otoczenia, wzrasta nasze zapotrzebowanie na płyny. Najlepszym napojem będzie oczywiście niegazowana woda mineralna. Do smaku można do niej dodać cytryny i mięty. Taki domowy napój będzie dużo zdrowszy i bardziej orzeźwiający niż sztuczne, dosładzane produkty ze sklepowych półek. Doskonale natomiast sprawdzą się na deser owocowe koktajle na kefirze lub jogurcie naturalnym.

Warto także zrezygnować z napojów takich jak kawa czy alkohol. Nie dość, że działają odwadniająco na nasz organizm, to w upale mogą uderzyć nam mocniej do głowy.

Autor: diet coach Katarzyna Sawczyk


Brak opinii

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz dla artykułu

Zapamiętane apteki

Zapamiętane leki

pokaż wszystkie