Kapusta jest warzywem o niezwykle małej kaloryczności – 100 g zawiera jedynie 20 kcal. To naprawdę niewiele! Dodatkowym atutem diety jest prostota przyrządzenia zupy. Kapustę należy poszatkować. Pomidory, marchewkę i paprykę pokroić na kawałki. Tak przygotowane warzywa zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez ok. pół godziny. Danie można doprawić ziołami.
Im więcej kapusty zjemy, tym bardziej schudniemy. Czas trwania diety to tydzień. W tym czasie można schudnąć nawet do 6 kg. Jednak jedzenie dzień w dzień jednej i tej samej zupy staje się monotonne. Jest to czynnik powodujący, iż wiele osób daje za wygraną. Kolejnym minusem diety jest ograniczenie spożywania niezbędnych składników odżywczych, takich jak potas, wapń, żelazo czy magnez. To właśnie dlatego diety tej nie należy stosować dłużej niż siedem dni.
Po skończeniu diety i powrocie do starych nawyków żywieniowych bardzo łatwo o tzw. efekt jo-jo czyli bardzo szybkie, ponowne przybranie na wadze. Aby tego uniknąć, należy przejść do diety niskokalorycznej i stopniowo wprowadzać kolejne produkty do jadłospisu.
Od niedawna dostępna stała się dieta kapuściana w kapsułkach. Firmy farmaceutyczne produkują suplementy diety, zawierające sproszkowaną zupę. Jednak nie należy spodziewać się, że sama tabletka zdziała cuda.
Dieta kapuściana przyciąga coraz większą ilość zwolenników, ponieważ gwarantuje szybką utratę kilogramów. Należy jednak rozważyć, czy jest ona odpowiednia dla nas. Nie każdy dobrze się czuje po spożyciu kapusty. Poza tym niedobory, jakie mogą być skutkiem jej stosowania, bywają niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego przed podjęciem decyzji należy się dokładnie zastanowić.
Autor: Katarzyna Sawczyk
Brak opinii
Dodaj komentarzAby dodać komentarz zaloguj się lub Załóz konto